Χρυσές μπίζνες της οικογένειας Αναστασιάδη στη μαρίνα Αγίας Νάπας

Ελεγκτική Υπηρεσία: Παράτυπη εκμίσθωση κρατικού φιλέτου και δώρο «χρυσά» διαβατήρια

Χρυσές μπίζνες φαίνεται ότι έστησε η οικογένεια του Προέδρου Αναστασιάδη στη μαρίνα Αγίας Νάπας, αφού σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η εταιρεία στην οποία διευθυντής είναι ο γαμπρός του Προέδρου εξασφάλισε παράτυπα κρατικό φιλέτο, ενώ παράλληλα τουλάχιστον οκτώ στελέχη της εταιρείας πήραν «χρυσά» διαβατήρια χωρίς να πληρούν τα κριτήρια, με μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Προέδρου!


Τα πορίσματα της έκθεσης, τα οποία προέκυψαν μετά από έλεγχο του Υφυπουργείου Τουρισμού, είναι καταπέλτης για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού επιβεβαιώνουν ότι τόσο η παράτυπη εκμίσθωση του κρατικού φιλέτου όσο και τα «χρυσά» διαβατήρια, τα οποία δόθηκαν δώρο στα στελέχη της μητρικής εταιρείας της μαρίνας Αγίας Νάπας, εγκρίθηκαν σε συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις οποίες, ως γνωστόν, προεδρεύει ο Αναστασιάδης ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για το κρατικό φιλέτο στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: Το τεμάχιο δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό διαγωνισμό και κατ’ επέκταση στη σύμβαση η οποία υπογράφτηκε μεταξύ του κράτους και της εταιρείας το 2012, αλλά προστέθηκε στη συνέχεια με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 6/6/2018 (επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη).

Σημειώνεται επίσης ότι «αποτελεί μη αποδεκτή πρακτική ένας ιδιώτης να εντοπίζει κρατική γη και χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε ανταγωνιστική διαδικασία, αυτός να αποτείνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και να εξασφαλίζει την εκμίσθωσή της για εμπορικούς σκοπούς, για τους οποίους κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει ενδιαφέρον από πολλούς άλλους ιδιώτες/ επιχειρηματίες». Επισημαίνεται ακόμη ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στη σύναψη τής υπό αναφορά σύμβασης μίσθωσης, για χρονική διάρκεια όση και η σύμβαση μίσθωσης της μαρίνας Αγίας Νάπας (έως τις 27.4.2067) […] επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να προκαταλάβει την απόφαση του αρμοδίου οργάνου, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων σε επόμενο στάδιο, χωρίς καν να εισέλθει στη διαδικασία να ζητήσει σχετική καθοδήγηση από τη Νομική Υπηρεσία επί του συγκεκριμένου κρίσιμου ζητήματος».


Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι «ένας εκ των διευθυντών (της εταιρείας της μαρίνας) είναι πρόσωπο από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας (το οποίο) δεν φαίνεται να έχει μετοχές στην εταιρεία και κατέστη διευθυντής τον Νοέμβριο του 2015, ταυτόχρονα με την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διεύθυνση της εταιρείας ξένου επενδυτή». Για τα «χρυσά» διαβατήρια στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: Ο ξένος επενδυτής πήρε την κυπριακή υπηκοότητα το 2016, δηλαδή λίγους μήνες μετά την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ενώ μεταξύ 2018 – 2020 πήραν υπηκοότητα άλλα οκτώ πρόσωπα τα οποία είναι διευθυντές σε μητρική (holding) εταιρεία.

Όπως αναφέρεται, τα οκτώ πρόσωπα «δεν πληρούσαν τα επενδυτικά κριτήρια», αλλά πολιτογραφήθηκαν μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Αναστασιάδης. «Η πολιτογράφηση των οκτώ προσώπων έγινε με πάροχο το δικηγορικό γραφείο στο οποίο έχουν συμφέρον οι θυγατέρες του Προέδρου της Δημοκρατίας», όπως αναφέρεται. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην κατάθεσή του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, δήλωσε άγνοια για τη συμμετοχή του γαμπρού του, Γιάννη Μισιρλή, στο ΔΣ της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Πρωτοφανής επίθεση του Υφυπουργείου Τουρισμού στην Ελεγκτική Υπηρεσία


Πρωτοφανή επίθεση εξαπέλυσε το Υφυπουργείο Τουρισμού εναντίον της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με αφορμή τα πορίσματα για τη μαρίνα Αγίας Νάπας και τη χορηγία ύψους 260 χιλ. ευρώ σε εταιρεία για τουρνουά γκολφ. Το υφυπουργείο σε επιστολή του προς την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία ενσωματώθηκε στην έκθεση, είναι έντονα ενοχλημένο για τις αναφορές στο οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου Αναστασιάδη. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα χαμηλού επιπέδου λεκτικό, κατηγορεί την Ελεγκτική Υπηρεσία για μειωμένη αντίληψη! «Προφανώς, δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος της διοργάνωσης ούτε τα τεράστια έξοδα πραγματοποίησής της, ούτε ότι καμιά εταιρεία στην Κύπρο δε θα μπορούσε να καλύψει αυτά τα έξοδα εν μέσω πανδημίας. Προφανώς, επίσης, δεν έχετε αντιληφθεί ότι το 2020 η τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει υποστεί μείωση εσόδων της τάξης του 90%, κάτι το οποίο φυσιολογικά καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή διοργανώσεων, χωρίς τη σημαντική στήριξη από μέρους του υφυπουργείου, η οποία βεβαίως αποφασίζεται μετά από ενδελεχή και σοβαρή αξιολόγηση της σημαντικότητάς της αποκλειστικά για τη χώρα μας», αναφέρει το υφυπουργείο. Ισχυρίζεται επίσης ότι στην έκθεση «δεν αποτυπώνονται ξεκάθαρα ουσιώδη ζητήματα που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.