Χρύσης Παντελίδης: «Είμαστε στο παρά ένα μιας συμφωνημένης διχοτόμησης ή σε αδιέξοδο»

Λανθασμένη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει το ΔΗΚΟ δια του Χρύση Παντελίδη, την πρακτική του προέδρου Αναστασιάδη τα τελευταία 8 χρόνια στο κυπριακό.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κ. Παντελίδης είπε επίσης ότι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέλεξε δυο μήνες πριν την πενταμερή διάσκεψη να πει ότι πρέπει να γίνει μια νέα υποχώρηση για να ικανοποιηθεί η πλευρά της Τουρκίας. Τόνισε ότι αυτοί που χειρίζονται το κυπριακό τα χρόνια πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν αλλάξει η στάση της Τουρκίας δεν θα οδηγηθούμε σε σωστή λύση του κυπριακού. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είμαστε στο παρά ένα μιας συμφωνημένης διχοτόμησης ή σε αδιέξοδο.

Πρόσθεσε ότι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς προσαρμόζονται στις τουρκικές απαιτήσεις τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι πάντα η Τουρκία εμφανίζεται να ζητά κάτι περισσότερο. Επίσης είπε ότι η συζήτηση για την πολιτική ισότητα δίνει την εντύπωση ‘ότι το κυπριακό είναι μόνο αυτό. Σημείωσε ακόμα ότι είναι διαφορετική η ερμηνεία της τουρκικής πλευράς για την πολιτική ισότητα.

Ο κ. Παντελίδης είπε ακόμα ότι πολιτική ισότητα σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές σε θεμελιώδη ζητήματα του συντάγματος θα πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση και των δυο κοινοτήτων και αποτελεσματική συμμετοχή των δυο κοινοτήτων, άρα ισότιμες εξουσίες και αρμοδιότητες. Σημείωσε δε ότι η τουρκική πλευρά ζητά βέτο και αριθμητική ισότητα, παραβιάζοντας τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.