Χρυσό μετάλλιο σε καλλιτέχνη μαθητή ΑμεΑ

Με τη βοήθεια της καθηγήτριάς του κατάφεραν να ζωγραφίζει με πινέλο

Όταν ο δάσκαλος με τον μαθητή κατορθώνουν και βρίσκουν έναν κώδικα επικοινωνίας που λειτουργεί δημιουργικά μέσα από την αλληλεπίδραση των γνώσεων και εμπειριών τους, τότε αυτό δεν μπορεί παρά να συνιστά το ιδανικό στην εκπαίδευση και την παιδεία στην ευρύτερη έννοιά της. Αυτόν τον κωδικό επικοινωνίας βρήκε η καθηγήτρια τέχνης Πόπη Νικολάου με τον ΑμεΑ μαθητή της Μιχάλη Βαρελιτζιή, που φοιτά στην τρίτη τάξη του Λυκείου Αγίου Λουκά στο Κολόσσι, με τον οποίο έχουν πετύχει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από επιτεύγματα στον τομέα της τέχνης. Αποκορύφωμα αυτής της πρωτοπόρας δημιουργίας είναι η μεγάλη διάκριση που πήραν δασκάλα και μαθητής στον φετινό διαγωνισμό του Cyprus Education Awards, που έχει να κάνει με τις καινοτομίες στην εκπαίδευση.

Το Λύκειο Αποστόλου Λουκά συμμετείχε στο διαγωνισμό με το φιλμάκι «Ανάταση ψυχής», που αφορά τον μαθητή-ΑμεΑ και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να εκφράζεται καλλιτεχνικά. «Ανακαλύψαμε έναν τρόπο να ζωγραφίζει ο Μιχάλης ενώνοντας δύο πινέλα και στερεώνοντάς τα στο χέρι του, τα οποία του έδωσαν τη δυνατότητα να ζωγραφίζει…» όπως ανέφερε η καθηγήτριά του.

Με βάση αυτό το επίτευγμα, διοργανώθηκε και έκθεση ζωγραφικής με έργα του Μιχάλη, η οποία είχε τεράστια ανταπόκριση, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε και το φιλμάκι, το οποίο υποβλήθηκε στο διαγωνισμό του Cyprus Education Awards, όπου η καινοτομία του Μιχάλη να ζωγραφίζει με πινέλο απέσπασε χρυσό μετάλλιο.

«Δίκαια αυτή η διάκριση και επιβράβευση ανήκει στον Μιχάλη μου, γιατί όλα ξεκινούν από την πίστη, την επιμονή και την υπομονή του, γι’ αυτό και θεωρώ ότι αν έπαιρνα εγώ το βραβείο στο σπίτι μου, είναι σαν να το έκλεβα από τον Μιχάλη… Δική του ήταν η προσπάθεια κι εγώ απλώς την κατέγραψα…» μας λέει η Πόπη Νικολάου, επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό και δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος στο φιλμάκι, «γιατί για να καταφέρεις αυτό που πέτυχε ο Μιχάλης, χρειάζεται μεγάλη ψυχή…»

Κατενθουσιασμένος ο Μιχάλης και έντονα συγκινημένος όταν στην εκδήλωση του Cyprus Education Awards, που έγινε την περασμένη εβδομάδα, ακούστηκε το όνομά του και κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο μαζί με την καθηγήτριά του, την οποία ευχαρίστησε και δημόσια για την ουσιαστική βοήθειά της και γενικότερα για τη συνεργασία τους. «Ήθελα να δει ο κόσμος πόσο κόπο καταβάλλει για να πετύχει ο Μιχάλης, ο οποίος διαβάζει πολύ και είναι άριστος μαθητής, με υπέροχους γονείς που τον βοηθούν», λέει η Πόπη Νικολάου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι του χρόνου θα τα καταφέρει ο Μιχάλης και στο ΤΕΠΑΚ, όπου, παρά την καλλιτεχνική του φλέβα, θέλει να φοιτήσει στη Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. «Ελπίζω ότι και στο Πανεπιστήμιο θα έχει τη βοήθεια που πρέπει», αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι ο Μιχάλης χρειάζεται ένα συνοδό, αφού το θέμα του συνοδού είναι κάτι που τον αγχώνει πολύ.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy