Χρυσό μετάλλιο για την Κύπρο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής

Χρυσό μετάλλιο και εύφημο μνεία εξασφάλισε η Κύπρος στη 16η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής (IOAA-International Olympiad on Astronomy and Astrophysics), που διοργανώθηκε στην περιοχή Σιλεσία της Πολωνίας από τις 10 μέχρι τις 20 Αυγούστου 2023.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ένωσης Φυσικών Κύπρου (ΕΦΚ), ο μαθητής Αρά Μαχτεσιάν (Αγγλική Σχολή – Λευκωσία) κατέκτησε χρυσό μετάλλιο και έγινε ο πρώτος Κύπριος μαθητής, που κατακτά χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής.

Επίσης, ο μαθητής Αχιλλέας Θωμάς (Λύκειο Κύκκου – Πάφος) κατέκτησε Εύφημη Μνεία για την άριστη απόδοσή του στο πρακτικό κομμάτι της Ολυμπιάδας (Παρατηρησιακό και Ανάλυση Δεδομένων).

Σημειώνεται ότι η κυπριακή ομάδα κατάφερε να αποσπάσει και το βραβείο καλύτερης αφίσας κατόπιν ψηφοφορίας από τους επισκέπτες του πλανηταρίου Śląskie.

Οι υπόλοιποι μαθητές που αποτέλεσαν την κυπριακή αποστολή ήταν οι: Κυριάκος Δυμιώτης (Λύκειο Λατσιών – Λευκωσία), Μιχάλης Πλατανής (Λύκειο Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολη – Λευκωσία) και Άγγελος Χατζησωτηρίου (Λύκειο Αποστόλου Λουκά – Λεμεσός). Την αποστολή πλαισίωσαν ως καθοδηγητές οι Γιώργος Κελίρης, Ιωάννης Παναγιώτου και Βασίλης Βασιλείου, μέλη της Ένωσης Φυσικών Κύπρου.

Προστίθεται ότι τα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν οι μαθητές στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% της συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν 50 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με περίπου 250 συνολικά μαθητές.

Η ομάδα των μαθητών που εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό, επιλέχθηκε κατόπιν διάκρισης στην Παγκύπρια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, που διοργανώνει η Ένωση Φυσικών Κύπρου. Η επόμενη Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας & Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στη Βραζιλία τον Αύγουστο του 2024.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy