Χρυσοπληρώνουμε τα σιτηρά, αλλά η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τα σιλό

Θέλουν να τα δώσουν σε «στρατηγικό επενδυτή»

Η οικονομία και ειδικά ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας είναι αντιμέτωποι με σενάρια τρόμου, αφού καλπάζουν οι τιμές των σιτηρών και των ζωοτροφών, ενώ την ίδια ώρα εξαντλούνται τα αποθέματα.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση συνεχίζει να διατηρεί άδεια τα σιλό, τα οποία διαθέτει το κράτος στο λιμάνι Λεμεσού, ενώ παράλληλα ασκεί πιέσεις προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την αποδέσμευση κονδυλίου με σκοπό την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεσή τους σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή!

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε νέα επιστολή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την οποία ζητά την αποδέσμευση 90 χιλ. ευρώ για «την κάλυψη του κόστους για αγορά υπηρεσιών εξωτερικού συμβούλου, για σκοπούς ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, δηλαδή επικαιροποίησης και οριστικοποίησης των όρων διαγωνισμού και προκήρυξη διαγωνισμού για την επιλογή, μέσα από διάφανη και αξιόπιστη διαδικασία, του στρατηγικού επενδυτή στον οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης του σιλό Λεμεσού», όπως αναφέρεται.

Η επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών -η οποία φέρει την ένδειξη «επείγον» με κεφαλαία γράμματα- θα συζητηθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022.

Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ πρότεινε εδώ και μήνες -πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση των σιτηρών στις διεθνείς αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία- την αξιοποίηση των σιλό που διαθέτει το κράτος στο λιμάνι Λεμεσού, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια σιτηρών και των ζωοτροφών, αλλά και να συγκρατηθούν οι τιμές. Επισημαίνεται επίσης ότι το κράτος πληρώνει κάθε χρόνο 350 χιλ. ευρώ ενοίκιο στους ιδιώτες διαχειριστές του λιμανιού, αφού κατά τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση έδωσε το χώρο στον οποίο είναι εγκατεστημένα τα σιλό στους στρατηγικούς επενδυτές. Παρά ταύτα, τα σιλό παραμένουν άδεια και αναξιοποίητα, ενώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα βρεθεί επενδυτής με αυτούς τους όρους.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνεδρία στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, προειδοποίησε ότι υπάρχει επάρκεια σιτηρών και ζωοτροφών για μόλις 1,5 μήνα. Σημείωσε μάλιστα ότι στην υπό αναφορά ποσότητα περιλαμβάνονται και οι 36 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, οι οποίοι αγοράστηκαν πρόσφατα από το κράτος. Η ευχή του τις επόμενες ημέρες να βρισκόταν κάποια λύση δεν έπιασε, αφού η κατάσταση στις διεθνείς αγορές οδεύει από το κακό στο χειρότερο λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, αλλά και του πολέμου κυρώσεων και αντικυρώσεων μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Μάλιστα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) επεσήμανε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Μάρτιο εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος «προκαλεί σοκ» στις αγορές. Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τον υπολογισμό του για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2022 σε 784 εκατ. τόνους, έναντι 790 εκατ. που υπολόγιζε τον περασμένο μήνα, καθώς έλαβε υπόψιν του την πιθανότητα να μη γίνει συγκομιδή τουλάχιστον στο 20% της έκτασης των χειμερινών καλλιεργειών της Ουκρανίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy