Coronapass: Η λειτουργία, η συνταγματικότητα του και η τακτική της τελείας και παύλας

Αντιδράσεις από πολίτες και οργανωμένα σύνολα προκάλεσε η εξαγγελία για το Coronapass, το οποίο θα χρειάζεται από τη Δευτέρα για είσοδο σε χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, χωρίς όμως να θέτει ξεκάθαρο ορόσημο για την κατάργησή του. Τόνισε επίσης ότι την ευθύνη του ελέγχου δεν θα έχουν υπεύθυνοι ή εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, αλλά μόνο αρμόδιοι λειτουργοί και η Αστυνομία.

Το πιο πάνω μέτρο δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς εξετάζεται από τις Αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Χαραυγή», η διαδικασία για δημιουργία σχετικής εφαρμογής βρισκόταν σε εξέλιξη και υπολογίζετο να ήταν έτοιμη τον Μάρτιο. Σημειώνεται πάντως πως σε πρώτη φάση θα γίνεται με προσκόμιση σε έντυπη μορφή με τα αποδεικτικά έγγραφα, μέχρι να είναι έτοιμη και η εφαρμογή.

Διαβάστε επίσης:

Liberty Pass: Υπό εξέταση η εφαρμογή που θα πιστοποιεί αν έκανες τεστ ή εμβόλιο

Υπενθυμίζεται πως οι προϋποθέσεις για Coronapass είναι αρνητικό test 72 ωρών, εμβολιασμός τουλάχιστον με μια δόση και ολοκλήρωση διαστήματος τουλάχιστον 3 εβδομάδων ή το άτομο να έχει νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, δήλωσε στη «Χ» πως περιμένει λεπτομερή ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας του Coronapass ούτως ώστε να τοποθετηθεί. Επεσήμανε επίσης πως αναμένονται και λεπτομέρειες σε σχέση με την εφαρμογή, αν θα υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν μπορεί να είναι αποδεκτή μόνο η ψηφιακή μορφή, καθώς τίθενται θέματα διάκρισης.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από χώρους εστίασης, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνο Λεβέντη, να δηλώνει πως πιθανόν αυτό το μέτρο να είναι αποτρεπτικό για τις επιχειρήσεις να δουλέψουν σωστά. Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, εξέφρασε επίσης ανησυχία για το κατά πόσο αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην πράξη, από τη στιγμή που την ευθύνη για τον έλεγχο θα έχουν μόνο αρμόδιες Αρχές. Ανέφερε ότι θα πρέπει να απαντηθεί και τι θα γίνεται με μικρά παιδιά. Οι ξενοδόχοι πάντως βλέπουν θετικά το μέτρο, με τον Γενικό Διευθυντή του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρο Ρουσουνίδη, να σημειώνει πως αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο γύρω για επαναλειτουργία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Μαργαρίτα Κυριάκου: «Το coronapass είναι μια ρύθμιση που θα ισχύσει για μια μεταβατική περίοδο»

Αν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας για το coronapass, αυτό θα διαφανεί από τις αποφάσεις του δικαστηρίου ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Η Μαργαρίτα Κυριάκου δήλωσε στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ότι οτιδήποτε υπάρχει στα διατάγματα, τυγχάνει προηγουμένως νομοτεχνικού ελέγχου από την Νομική Υπηρεσία και συγκεκριμένα από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι το coronapass είναι μια ρύθμιση που θα ισχύσει για μια μεταβατική περίοδο αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Πρόσθεσε ότι σε πρώτο στάδιο τα διάφορα αποδεικτικά στοιχεία θα χρησιμοποιούνται σε έντυπη μορφή. Όπως εξήγησε, οι πολίτες θα προσκομίζουν το απόκομμα του αρνητικού αποτελέσματος από pcr ή rapid test ενώ αν πρόκειται για εμβολιασμό θα πρέπει να παρουσιάζουν την κάρτα του εμβολιασμού τους. Σε περιπτώσεις ατόμων που είχαν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να παρουσιάζεται το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης που αποστέλλεται στους πολίτες. Επανέλαβε ότι οι έλεγχοι θα γίνονται από αστυνομικούς ή από λειτουργούς αρμοδίων τμημάτων και υπηρεσιών.

Παράλληλα είπε ότι έχουν αυξηθεί τα σημεία για rapid test. Πρόσθεσε ότι σήμερα θα λειτουργήσουν παγκυπρίως 85 σημεία δειγματοληψίας ενώ έχουν μπει μονάδες δειγματοληψίας και σε σχολικές μονάδες. Επίσης ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και έχουν παρέλθει 14 μέρες, απαλλάσσονται από την υποχρέωση για να υποβάλλονται σε rapid test.

Χρίστος Κληρίδης: Ακολουθείται η τακτική της τελείας και παύλας από την κυβέρνηση

Ακολουθείται η τακτική της τελείας και παύλας από την κυβέρνηση τόνισε ο πρόεδρος του παγκύπριου δικηγορικού συλλόγου, σχολιάζοντας το coronapass.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Χρίστος Κληρίδης είπε ότι δικαιολογημένα αντιδρούν οι πολίτες, από τη στιγμή που δεν έχουν πεισθεί για κάτι που θέλει η κυβέρνηση να τους επιβάλει.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι είναι προσβολή για τους πολίτες να λέει ο Υπουργός Υγείας χθες ότι όσοι αντιδρούν, μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Ο κ. Κληρίδης ανέφερε ακόμα ότι τίθεται σοβαρό θέμα αντισυνταγματικότητας για το coronapass, λέγοντας ότι παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι με το coronapass υποχρεώνονται οι πολίτες εμμέσως πλην σαφώς να κάνουν κάτι το οποίο αντίκειται προς το σύνταγμα όπως είναι ο εμβολιασμός που είναι προαιρετικός αλλά και τα pcr και rapid test. Επίσης τόνισε ότι δεν είναι λογικό αλλά άκρως υπερβολικό κάποιος που θέλει να πάει να πιει καφέ να είναι εφοδιασμένος με rapid test κάθε τρεις μέρες.

Έκανε επίσης λόγο για δυσανάλογο μέτρο. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μαρτυρία ότι η κατάργηση του SMS θα έπρεπε να αντικατασταθεί με το λεγόμενο coronopass. Σημείωσε ότι δεν έπρεπε να υλοποιηθεί αυτό το μέτρο, υποδεικνύοντας ότι η κατάργησή του μπορεί να γίνει μέσω της πολιτικής πίεσης.

Ανέφερε ακόμα ότι η βάση πάνω στην οποία εκδίδονται τα διατάγματα είναι εντελώς λανθασμένη και παράνομα δεν τίθενται ενώπιον της Βουλής προς έγκριση. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η εποχή του «αποφασίζω και διατάσσω» με υπουργικά διατάγματα, δεν θυμίζουν δημοκρατικά καθεστώτα.

Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι για τα περιοριστικά μέτρα θα έπρεπε να υπάρχει διάλογος με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, προσθέτοντας ότι δεν δέχεται το επιχείρημα ότι όλα είναι επείγοντα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy