Cypra: Θέλει και αποζημιώσεις 23,5 εκατ. ευρώ!

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Η εταιρεία Cypra του συζύγου της Γενικής Λογίστριας Ρέας Γεωργίου, η οποία ελέγχεται για σωρεία ενδεχόμενων παρανομιών και παρατυπιών, καταχώρησε αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιώνοντας αποζημιώσεις ύψους 23,6 εκατ. ευρώ ως «ειδικές ζημιές από καθαρά διαφυγόντα κέρδη».

Διαβάστε επίσης: Κουκούλωσαν για τρία χρόνια την υπόθεση Cypra – Δύο Υπουργοί Οικονομικών έκλεισαν τα μάτια

Με δικηγόρο τον Πόλυ Πολυβίου πάει στη Βουλή η Γενική Λογίστρια

Η εταιρεία Cypra, η οποία ελέγχεται μεταξύ άλλων για 35 παράνομα υποστατικά και μαζική παράνομη εργοδότηση και αδήλωτη εργασία, είχε υπογράψει το 2015 σύμβαση με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αξίας 540 χιλ. ευρώ ανά έτος πλέον ΦΠΑ και με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα ένα χρόνο, δηλαδή 1,08 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για τα δύο χρόνια.

Ωστόσο στη συνέχεια διαφάνηκε ότι η εταιρεία δεν πληρούσε τα αναγκαία κριτήρια, για εξασφάλιση των σχετικών αδειών προς εκτέλεση της σύμβασης. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι της δόθηκαν τρεις διαδοχικές παρατάσεις από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων, της οποίας προεδρεύει το Γενικό Λογιστήριο (σ.σ. επικεφαλής του οποίου είναι η σύζυγος του ιδιοκτήτης της Cypra), η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις σχετικές άδειες.

Για το λόγο αυτό οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, προχώρησαν στην κατάσχεση της εγγυητικής. Ωστόσο η επιταγή δεν εξαργυρώθηκε, αφού παρενέβη το Γενικό Λογιστήριο , το οποίο επικαλέστηκε διάταγμα του δικαστηρίου (σ.σ.: το οποίο εκδόθηκε μετά την κατάσχεση της εγγυητικής και όπως διαφάνηκε στη συνέχεια ήταν  άνευ αντικειμένου αφού η εγγυητική είχε ήδη κατασχεθεί και ως εκ τούτου έπρεπε να εξαργυρωθεί). Τελικά, μετά από δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου, η εγγυητική ύψους 54 χιλ. ευρώ εξαργυρώθηκε στις 24.6.2019.

Παρά ταύτα φαίνεται ότι δεν έχει κλείσει η υπόθεση Cypra, αφού σύμφωνα με σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η «η εταιρεία καταχώρισε αγωγή κατά της Δημοκρατίας (5141/2013) με την οποία αξιώνει την καταβολή του ποσού των 23.560.181 ευρώ, ως ειδικές ζημιές από καθαρά διαφυγόντα κέρδη».

 

Έδεσε το κράτος χειροπόδαρα

Η αγωγή της Cypra φαίνεται ότι συνδέεται με την κρατική ενίσχυση του Σφαγείου Κοφίνου.

Σύμφωνα με το σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η Cypra είναι η εταιρεία η οποία είχε υποβάλει την καταγγελία στην Κομισιόν, η οποία έδωσε την αφορμή στην Κυβέρνηση για κλείσιμο του Σφαγείου Κοφίνου. Αναφέρεται μάλιστα ότι μετά το κλείσιμο του Σφαγείου Κοφίνου, η Cypra «εξασφάλισε Διάταγμα Δικαστηρίου στις 6.6.2014, το οποίο απαγορεύει το Συμβούλιο Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου από το να εκποιήσει και/ή πωλήσει και/ή υποθηκεύσει και/ή μεταβιβάσει και/ή αποξενώσει και/ή επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο την ακίνητη περιουσία του μέχρι εκδίκασης της αγωγής ή μέχρι νεοτέρας διαταγής του Δικαστηρίου». Δηλαδή έδεσε το κράτος χειροπόδαρα, αφού δεν μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην Συμβουλίου Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου.

Χρέη μαμούθ προς το κράτος

Εν τω μεταξύ η Cypra έχει χρέη μαμούθ προς το κράτος, αφού για χρόνια δεν έχει καταβάλει ένα μεγάλο μέρος των τελών που εισέπραξε από τους κτηνοτρόφους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σημείωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για την υπόθεση υπάρχει γνωμάτευση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, στην οποία αναφέρεται ότι «η ευνοϊκή μεταχείριση από το κράτος των οφειλών επιχειρήσεων αποτελεί μορφή κρατικής ενίσχυσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2013 – έτος κατά το οποίο  λήφθηκε η απόφαση από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για κλείσιμο του Σφαγείου Κοφίνου – η Cypra είχε χρέη προς το κράτος ύψους 970 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι, παρά τη μείωση του ποσού στα τα οποία ακολούθησαν, το 2019 οι οφειλές της Cypra προς το κράτος ανήλθαν στις 224,4 χιλ. ευρώ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι τα μεγάλα χρέη της Cypra προς το κράτος ξεκίνησαν από τον Απρίλιο του 2011, όταν σταμάτησε (όπως και τα άλλα δύο ιδιωτικά σφαγεία) να καταβάλλει στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τα τέλη τα οποίες εισέπραττε από τους κτηνοτρόφους. Ωστόσο στην πορεία το ποσό διογκώθηκε σε μεγάλο βαθμό και μεγάλο μέρος του παρέμεινε για χρόνια απλήρωτο και χωρίς τόκους, αφού με βάση τους περί Κτηνιατρικών Τελών Νόμους του 2002 έως 2004 (Ν.239(Ι)/2002) δεν επιβάλλεται τόκος σε καθυστερημένα τέλη επιθεώρησης.

Χάθηκε ο φάκελος

Σύμφωνα με την έκθεση το 2014 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας είχαν αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία, ζητώντας τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον της Cypra και των άλλων ιδιωτικών σφαγείων, για είσπραξη των οφειλών. Ωστόσο το θέμα έμεινε στα αζήτητα για τέσσερα χρόνια. Έτσι το 2018 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίας έστειλαν υπενθύμιση προς τη Νομική Υπηρεσία, η οποία τους απάντησε ότι «προωθείται η καταχώριση αγωγής κατά των άλλων δύο ιδιωτικών σφαγείων, αλλά όσον αφορά στο σφαγείο CYPRA, αναφέρθηκε ότι δεν εντοπίστηκε η αρχική αλληλογραφία και ζητήθηκε εκ νέου η υποβολή έκθεσης γεγονότων». Τελικά το 2019 – με πέντε χρόνια καθυστέρηση – ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρισε αγωγή εναντίων του σφαγείου CYPRA για είσπραξη των οφειλομένων ποσών.  Σημειώνεται ότι, οι αγωγές για είσπραξη των οφειλών από τα άλλα δύο σφαγεία είχαν καταχωρηθεί από το 2018, αλλά για τη CYPRA ο φάκελος είχε μείνει πίσω.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy