Δ.Μιχαηλίδου: Αποτυχία κράτους για δημιουργία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων

Αποτυχία του Κράτους να διασφαλίσει δικαιώματα παιδιών και να ανταποκριθεί στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων και καθορισμού αρμόδιου φορέα ελέγχου διαπιστώνει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε δημόσια τοποθέτησή της σχετικά με την απουσία θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων και αρμόδιου φορέα ελέγχου, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι ασκώντας τις εξουσίες στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, είναι υποχρεωμένη να επανέλθει  επαναφέροντας το θέμα στη δημοσιότητα δύο χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γραφείου (www.childcom.org.cy), προσθέτοντας πω “διαπιστώνω αποτυχία  του Κράτους να διασφαλίσει δικαιώματα παιδιών και να ανταποκριθεί στην ανάγκη δημιουργίας θεσμικού πλαισίου λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων και καθορισμού αρμόδιου φορέα ελέγχου”.

Προσθέτει ότι η πιο πάνω Έκθεση διαβιβάστηκε το 2020 στο Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού και Νεολαίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Υφυπουργό Τουρισμού και τον Πρόεδρο Ένωσης Δήμων. Κοινοποιήθηκε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Παιδείας και Πολιτισμού, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών, Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Νομικών, Εσωτερικών και στην Παιδοβουλή.


Σημειώνει ότι παρά το ότι το θέμα συζητήθηκε ενώπιον Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τηρήθηκε αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με το Υφυπουργείο Τουρισμού και Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, δεν οδήγησε σε λήψη αποφάσεων για την κάλυψη του θεσμικού κενού.

Τα αρμόδια Υπουργεία, κάθε ένα ξεχωριστά, δεν θεωρεί ότι μια τέτοια ρύθμιση εμπίπτει κάτω από το δικό του έλεγχο και ως αποτέλεσμα καμία ενέργεια δεν έχει ληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι σήμερα.

“Θεωρώ λυπηρό και ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι το κράτος αποτυγχάνει για μία ακόμη φορά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.


Ενώ με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου συνεχίζονται να διοργανώνονται παιδικές κατασκηνώσεις χωρίς προδιαγραφές και έλεγχο και παιδιά όλων των ηλικιών θα συμμετέχουν σε αυτές, η πολιτεία αναζητά ποιος θα είναι ο αρμοδίως υπεύθυνος ενώ οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες αναλώνονται σε επιχειρηματολογία προκειμένου να απαλλαγούν από αυτή την ευθύνη” αναφέρει η Επίτροπος.

Τέλος, καλεί την πολιτεία χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και κωλυσιεργία να προβεί στις δέουσες ενέργειες οι οποίες να διασφαλίζουν  τα δικαιώματα των παιδιών που παίρνουν μέρος σε παιδικές κατασκηνώσεις στην προστασία, ασφάλεια, υγεία, καταλληλότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων και δραστηριοτήτων σε σχέση με την ηλικία των παιδιών που συμμετέχουν· την καταλληλόλητα του προσωπικού που επιλέγει ο διοργανωτής παιδικής κατασκήνωσης να έχει υπό την ευθύνη του την επίβλεψη και την ασφάλεια παιδιών, αφήνοντας τα έτσι εκτεθειμένα σε κινδύνους.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.