Δ/ντης Υπ. Γεωργίας: Ευθύνες στους τυροκόμους για την αναστάτωση στην αγορά χαλουμιού

Η αναστάτωση που υπάρχει στην αγορά για το χαλούμι προκλήθηκε από την 1η Οκτωβρίου 2021 όταν οι τυροκόμοι αποφάσισαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με τις προδιαγραφές του φακέλου ΠΟΠ για την ποσόστωση.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου το θέμα το χαλουμιού είναι πολυσύνθετο και πολύπλοκο.

Είπε ότι το υπουργείο γεωργίας ανέλαβε από την αρχή πρωτοβουλία, έγιναν διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους ωστόσο παρά την αρχική προσέγγιση που υπήρξε οι τυροκόμοι δεν προχώρησαν σε συμμόρφωση του κανονισμού για τις ποσοστώσεις στο χαλούμι ως ΠΟΠ.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι πλέον με τη γνωμάτευση της απόφασης της νομικής υπηρεσίας η κυκλοφορία προϊόντος με την ονομασία Χαλούμι θα επιτρέπεται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό μόνο εφόσον πληροί τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Εκείνοι που πρέπει να προβληματιστούν, είπε, είναι εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.
Ανέφερε επίσης ότι δεν αναμένεται να υπάρξει έλλειψη χαλουμιού στην αγορά καθώς δεν είναι όλα τα χαλούμια που υπάρχουν στην αγορά που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά ο κος Γρηγορίου είπε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σιτηρών καθώς έχουν εξασφαλιστεί στρατηγικά αποθέματα. Το ζήτημα που υπάρχει, ανέφερε, είναι οι ψηλές τιμές που επικρατούν διεθνώς.

90% του χαλουμιού στην αγορά δεν πληροί τις προδιαγραφές

Το 90 % της ποσότητας χαλουμιού που υπάρχει στην αγορά δεν πληροί τις προδιαγραφές της ποσόστωσης ΠΟΠ και εάν αποφασιστεί η απόσυρση τους τότε θα υπάρξει πρόβλημα, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο γγ του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι σε όλους γνωστό.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται η συνάντηση στο Προεδρικό την Δευτέρα, καθώς οι υπεραγορές δεν είχαν ως τώρα ενημέρωση για το πως να χειριστούν το προϊόν που έχουν τώρα στα ράφια τους.

Εάν δεν αποφασιστεί η απόσυρση των ποσοτήτων χαλουμιού, είπε ο κύριος Αντωνίου, η άλλη λύση είναι να δοθεί διαφορετική ονομασία στο προϊόν που κυκλοφορεί τόσο στην ντόπια αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Διευκρίνισε την ίδια στιγμή, ότι εάν προχωρήσει η εφαρμογή του φακέλου για την ποσόστωση του χαλουμιού ως ΠΟΠ τότε η τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί σημαντικά.

Ο κύριος Αντωνίου, τόνισε ταυτόχρονα ότι το μόνο βέβαιο είναι πως υπάρχει αναστάτωση στην αγορά για το θέμα του χαλουμιού.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.