Δ/ντης Υπ. Γεωργίας: Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποσύρει χαλούμια που δεν είναι ΠΟΠ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει προειδοποιήσεις για απόσυρση προϊόντων με την ονομασία χαλλούμι που δεν τηρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ, εάν δεν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκόμενων στην παραγωγή του χαλλουμιού, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση του Άστρα ο Ανδρέας Γρηγορίου είπε πως αν οι εμπλεκόμενοι τα βρουν, το Υπουργείο είναι έτοιμο ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αυξήσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και να γίνει η σχετική διευθέτησή ώστε να διατεθούν τα προϊόντα που έχουν ήδη παραχθεί και δεν τηρούν τις προδιαγραφές ΠΟΠ.

Σημείωσε όμως ότι σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ειδοποιήσει τις υπεραγορές και τους παραγωγούς να αποσύρουν προϊόντα από τα ράφια και να σταματήσουν τις εξαγωγές προϊόντων που φέρουν την ονομασία χαλλούμι και δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι σε συνάντηση χθες, φάνηκε ότι οι εμπλεκόμενοι παραμένουν στην αρχική τους τοποθέτηση και ζήτησαν χρόνο για διαβούλευση. Υπογράμμισε πως αναμένουν μέχρι την Παρασκευή τις αποφάσεις που θα λάβουν.

Είπε πως η αγορά δεν λειτουργεί σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, προσθέτοντας ότι δεν είναι λογικό οι αιγοπροβατοτρόφοι να διαθέτουν το γάλα τους σε τιμή χαμηλότερη του κόστους. Ο κ. Γρηγορίου υποστήριξε πως στόχος του Υπουργείου είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων αλλά και της οικονομίας της χώρας.

Σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να απευθυνθεί στις Βρυξέλλες ζητώντας αλλαγές στον φάκελο του χαλλουμιού, αν δεν αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 30 εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο και ακόμα 47 εκατομμύρια τον δεύτερο, είπε πως είναι μια πρόταση που διαμορφώθηκε σε συνεννόηση με τους αιγοπροβατοτρόφους.

Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία προέβη σε καταγγελία για την ύπαρξη προϊόντων στην αγορά της με την ονομασία χαλλούμι χωρίς τη σήμανση ΠΟΠ, λέγοντας πως η Κύπρος είχε εντοπίσει εδώ και καιρό το πρόβλημα που υπάρχει, γι’ αυτόν το λόγο ζήτησε την γνωμάτευση της Νομική Υπηρεσίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.