Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Οι κυρίαρχοι της Ευρωζώνης στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό

• Η αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί συμφωνία που να μην βάζει τέλος στη λιτότητα και να μην προβλέπει ουσιαστική απομείωση του δημοσίου χρέους

Συνέντευξη στη Μαρία Φράγκου


«Η λιτότητα σκοτώνει, η δημοκρατία πεθαίνει. Αντιστεκόμαστε»… Τελικά δεν ήταν μόνο σύνθημα. Ηταν και ουσία. Προπάντων, ουσία. Ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης για τερματισμό της φτωχοποίησης της κοινωνίας, της καταστροφής της οικονομίας και της ταπείνωσης της χώρας έχει σήμερα ένα λαϊκό έρεισμα που υπερβαίνει το 61%. Βαρύ το χρέος και μεγάλη η ευθύνη.

Για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα και απασχολούν όλη την Ευρώπη, αλλά και ευρύτερα, μιλά στη «Χαραυγή», ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, Δημήτρης Στρατούλης. Το μήνυμα ένα και σαφές: Η χώρα πρέπει να αναπνεύσει και θα αναπνεύσει. Ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας είναι και αγώνας για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Stratoulis

Ενα τελεσίγραφο επέστρεψε ο ελληνικός λαός την περασμένη Κυριακή, άλλο τελεσίγραφο τού στέλνει η ΕΕ. «Συμφωνία ή Grexit». Πού οδηγείται η κατάσταση;

Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές της χώρας με βάση το συντριπτικά πλειοψηφικό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο πρόσφατο δημοψήφισμα. Ενα «ΟΧΙ» που ακούστηκε από τη μια άκρη του πλανήτη έως την άλλη και που στην ουσία του είναι ηρωικό, γιατί βγήκε από ένα λαό που υπέστη μια πρωτοφανή, οικονομική, πολιτική και ψυχολογική τρομοκρατία από το εγχώριο και ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών.


Μετά και το ηχηρό «ΟΧΙ» του 61,3% η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από μια συμβιβαστική συμφωνία πάνω στο σχέδιο Γιούνκερ ή χάθηκε πολύτιμος χρόνος, που αδυνατίζει την ελληνική διαπραγμάτευση;

Η ελληνική αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση, στηριγμένη στο πάνδημο αίτημα του λαού, δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα βάζει τέλος στη λιτότητα, που δεν θα προβλέπει την αναγκαία ρευστότητα για την ανάπτυξη της οικονομίας και μια ουσιαστική απομείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.

Το βασικό δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ο χρόνος διαπραγμάτευσης, αλλά το περιεχόμενο της συμφωνίας, που δεν θέλουμε να συνεχίζει τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, την καταστροφή της οικονομίας και την ταπείνωση της χώρας μας.

«Η Ελλάδα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει. Και δεν μπορεί να δώσει άλλα ανταλλάγματα». Αυτή η θέση διατυπώνεται όλο και συχνότερα από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, από οικονομολόγους και διανοούμενους από όλο τον κόσμο. Την πολιτική, ωστόσο, την χαράσσουν τα διευθυντήρια, τα συμφέροντα των οποίων δεν ταυτίζονται με αυτά των λαών…


Η διεθνής αλληλεγγύη και 250 περίπου κινητοποιήσεις υπέρ του ελληνικού «ΟΧΙ» που διοργανώθηκαν σε όλη την Ευρώπη στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησής μας για μια συμφωνία συμβατή με βασικές πλευρές των προγραμματικών δεσμεύσεών μας, με τα συμφέροντα του λαού και την αξιοπρέπεια της χώρας μας.

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας επιμένουν να αγνοούν τις επιλογές του ελληνικού λαού και απαιτούν από την κυβέρνηση να συνεχίσει τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας. Τιμωρούν ένα λαό για την αριστερή επιλογή του; Φοβούνται ότι μια επιτυχία της Ελλάδας θα είναι καταλύτης και για την υπόλοιπη Ευρώπη; Τι από όλα αυτά, και τι άλλο, συμβαίνει;

Οι δανειστές της χώρας μας επιμένουν να αγνοούν τις επιλογές του ελληνικού λαού, γιατί δεν αποδέχονται ότι τα μνημόνιά τους και οι πολιτικές λιτότητας απέτυχαν και κυρίως επειδή επιδιώκουν την παραδειγματική τιμωρία της αριστερής, αντιμνημονιακής κυβέρνησης για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους. Δηλαδή για να πατάξουν οποιαδήποτε φωνή στην Ευρωζώνη που είναι αντίθετη με τις κυρίαρχες πολιτικές της αιώνιας λιτότητας, για να αποτρέψουν τη διάδοση αυτού του αντιστασιακού πνεύματος και σε άλλες χώρες και για να ανακόψουν την πορεία προς την κυβερνητική εξουσία αντίστοιχων πολιτικών δυνάμεων (Podemos στην Ισπανία, Sin Fein στη Ιρλανδία, ΑΚΕΛ στην Κύπρο κτλ).

Και τι σηματοδοτεί αυτό για την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη;


Σηματοδοτεί ότι οι κυρίαρχοι στην Ευρωζώνη και ειδικά το Βερολίνο, επιχειρούν να στραγγαλίσουν όχι απλά μια μη αρεστή σε αυτούς κυβέρνηση, αλλά έναν ολόκληρο λαό που τόλμησε να εκφράσει με την ψήφο του το «ΟΧΙ». Αυτό είναι ο θάνατος της δημοκρατίας και αποκαλύπτει σε όλους τους λαούς ότι η Ευρωζώνη έχει πλέον μετατραπεί ολοκληρωτικά σε μια φυλακή ασφαλείας των λαών και σε μια νέα ιερή νεοφιλελεύθερη, αντιδημοκρατική συμμαχία.

Ολες οι χώρες της Ε.Ε. θα ψήφιζαν όπως η Ελλάδα, αν είχαν τη δυνατότητα. Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Πώς σχολιάζετε αυτή τη θέση, κ. Στρατούλη;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ έχει πολιτικά απόλυτα δίκιο. Ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στα μνημόνια της λιτότητας είναι και αγώνας για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Ο λαός σάς προίκισε με ένα πολύ υψηλό ποσοστό που κανένας δεν πίστευε και κανένας δεν περίμενε. Αυτό, ασφαλώς, αυξάνει και την ευθύνη της κυβέρνησής σας και το χρέος της απέναντι στη χώρα και το λαό. Πώς εισπράττετε εσείς ως κυβέρνηση, αυτό το χρέος, αυτή την ευθύνη;


Οτι πρέπει να έχουμε θάρρος και αποφασιστικότητα για να σεβαστούμε μέχρι τέλους τη λαϊκή εντολή και να μην υπογράψουμε μια νέα μνημονιακή «προκρούστεια» για τα λαϊκά συμφέροντα συμφωνία. Η Ελλάδα διαθέτει όχι μόνο μια επιλογή που θα συνιστά άτακτη υποχώρηση και υποταγή, αλλά πολλές άλλες εναλλακτικές επιλογές αξιοπρέπειας και ελπίδας, που μπορεί και αυτές να έχουν πολλές δυσκολίες, αλλά είναι πολύ καλύτερες από την ταπεινωτική, καταστροφική, μνημονιακή συμφωνία.

Και όταν βλέπετε στις ουρές τους συνταξιούχους, τι σκέφτεστε κ. Στρατούλη;

Στεναχωριέμαι πολύ που τους οδήγησε σε αυτή τη θέση το μεταμοντέρνο οικονομικό πραξικόπημα των λεγόμενων εταίρων -στην πραγματικότητα αμείλικτων δανειστών- της χώρας, που με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας και τη στέρηση ρευστότητας έκλεισαν τις τράπεζες της χώρας μας και ενισχύεται η αποφασιστικότητά μου να βάλουμε τέλος στη μνημονιακή υποτέλεια.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.