Δ. Συλλούρης: Ιστορικός βέβηλος ο ΕρντογάνΗ Αγία Σοφία θα είναι πάντα ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας, λέει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ενώ χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ιστορικό βέβηλο» σε σχέση με την απόφαση για μετατροπή του μνημείου σε ισλαμικό τέμενος.

«Ο ναός-σύμβολο της Ορθοδοξίας, όπου μόνο ύμνοι χριστιανικοί και το ‘Υπερμάχω’ μπορούν να ηχούν, θα είναι πάντα η Αγία Σοφία, η Του Θεού Σοφία και θα δυναμώνει την πίστη και αντοχή των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών», αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Συλλούρης.

«Ο Ερντογάν και η παρέα του θα παραμείνουν ως ιστορικοί βέβηλοι έναντι του παγκόσμιου πολιτισμού και της συνύπαρξης των θρησκειών», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter, παραπέμπει στην ανακοίνωση της ΟΥΝΕΣΚΟ για το θέμα.

«Η μετατροπή της εμβληματικής Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν αποτελεί απλά προσβολή για την παγκόσμια κληρονομιά. Είναι επίσης μια από τις χειρότερες πράξεις της επιθετικότητας του Ερντογάν και του ισλαμικού επεκτατισμού. Μια ανοιχτή πρόκληση έναντι της ΕΕ και του πολιτισμένου κόσμου», έγραψε ο κ. Πετρίδης.