«Δαιμόνιοι» οι πολέμιοι του ΓεΣΥ

Του Ειρηναίου Πίττα

 

Η πρόθεση, έστω, για διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ατόμων που η φιλοσοφία τους για το ΓεΣΥ είναι ακριβώς αντίθετη με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα, με αυτό που αποτελεί αίτημα του λαού, είναι ενδεικτική πως ακόμα και σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του Συστήματος, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

Φυσικά το ρόλο του δούρειου ίππου για εξυπηρέτηση όσων δεν έχουν χωνέψει ακόμα ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ, μονοασφαλιστικό, βιώσιμο και επιτυχημένο, ανέλαβαν οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Μπορεί ανοικτά να λένε πως δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα του ΓεΣΥ, ωστόσο δεν έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια ώστε να ξεχάσουμε ποιοι αποτελούσαν υπέρμαχους και ποιοι πολέμιους του ΓεΣΥ, όπως εφαρμόζεται σήμερα. Δυστυχώς ανάμεσα στους πολέμιους ήταν και ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αλλά και μέλη της κυβέρνησης. Συνεπώς, όχι απλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά μάλλον καλύτερα να ανησυχούμε όταν γίνονται γνωστές προθέσεις που αποτελούν έμμεση υπόσκαψη του χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς χθες να σχολιάσει αυτές τις προθέσεις, τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ από όσους είναι ή ήταν εναντίον του ΓεΣΥ, ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες «πατροκτονίας» του ΓεΣΥ. Βαρυσήμαντη δήλωση, αν αναλογιστούμε πως για να εγκριθεί ένταξη οποιουδήποτε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Δεν περιμένει κανείς οποιαδήποτε αλλαγή που ενδεχομένως να προκαλέσει αντίδραση από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας. Άρα, είναι μεν βαρυσήμαντη η δήλωση του Προέδρου, αλλά μάλλον αναμενόμενη αυτή την περίοδο.

Η ουσία είναι πως ακόμα και σήμερα, λίγο πριν το ΓεΣΥ κλείσει τρία χρόνια ζωής, και ενώ παρουσιάζει συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση, υπάρχουν ακόμα «κύκλοι» που ψάχνουν και βρίσκουν έντεχνους τρόπους να το πλήξουν. Η ασπίδα, συνεπώς, για υπεράσπιση του Γενικού Συστήματος Υγείας πρέπει να είναι συνεχώς υψωμένη, χωρίς τον παραμικρό εφησυχασμό και υποχώρηση που θα δώσει ευκαιρία για παρεμβάσεις εντός του.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπάρξει και η παραδοχή πως το ΓεΣΥ ακόμα έχει προβλήματα και αδυναμίες. Δεν πρέπει, ωστόσο, με την πρόφαση της επίλυσής των να επιτραπεί η υπόσκαψη της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του Συστήματος. Τα όποια προβλήματα και αδυναμίες οι πρώτοι που πρέπει να τα αναγνωρίζουν είναι όσοι πολέμησαν και έβαλαν πλάτες για εφαρμογή του Συστήματος, καθιστώντας ωστόσο ταυτόχρονα σαφές πως η επίλυσή τους θα έρθει με δουλειά και βούληση μέσα από το υφιστάμενο μοντέλο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy