Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

“Πρέπει να πούμε πως η διαπίστωση είναι πως ως πολιτεία, έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να καταφέρουμε να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο νουμένου ότι θα επιδειχτεί η αναγκαία αποφασιστικότητα”, ανάφερε μεταξύ άλλων ο Άριστος Δαμιανού μετά από την Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών με θέμα την ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό

Αυτούσια η δήλωση

Κάναμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών μια συζήτηση στον απόηχο, των όσων συζητούνται δημόσια, αναφορικά με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου, ενός όμορφου αθλήματος το οποίο δυστυχώς επιμολύνεται από παράνομα και ανήθικα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Πρέπει να πούμε πως η διαπίστωση είναι πως ως πολιτεία, έχουμε δρόμο να διανύσουμε για να καταφέρουμε να εξυγιάνουμε το ποδόσφαιρο νουμένου ότι θα επιδειχτεί η αναγκαία αποφασιστικότητα.

Κατ’ αρχήν έχει εντοπιστεί μια δυσκολία σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες. Ενώ η νομοθεσία καθορίζει αρμοδιότητες, υπάρχει ένας κατακερματισμός μεταξύ ζητημάτων, που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπήρξε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε σχέση με το διορισμό της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως καθορίζεται από το άρθρο 4 του νόμου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων, ο οποίος δυστυχώς μπαίνει στον τρίτο χρόνο απο την έναρξη ισχύος του. Έχουμε εντοπίσει φαινόμενα παραβίασης του άρθρου 14 του εν λόγω νόμου, που αφορά το ασυμβίβαστο και την σύγκρουση συμφερόντων. Στο άρθρο 14 γίνεται ξεκάθαρο στο ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται να συμμετέχουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες την ώρα που ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό. Η κοινωνία γνωρίζει πολύ καλά, ότι υπάρχουν τέτοιοι και θα έπρεπε να μην δραστηριοποιούνται επιχειρματκα ταυτόχρονα με τον αθλητισμό. Την ίδια ώρα, έχουμε θέσει σωρεία ερωτημάτων, ιδιαίτερα στην ηγεσία της αστυνομίας και αναφορικά με τους κοκκίνους φάκελους αλλά και αναφορικά με τις πρόσφατες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κάποιες από τις απαντήσεις που έχουμε λάβει είναι ικανοποιητικές, κάποιες από τις απαντήσεις δεν είναι πλήρεις, διότι υπολείπονται στοιχεία τα οποία αναμένουν να λάβουν από τη Νομική Υπηρεσία. Η πικρή αλήθεια είναι ότι στο σύνολο 85 φακέλων ούτε και ένας μέχρι σήμερα δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ούτε κι ένας μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικαστεί για παράνομη στοιχηματική δραστηριότητα ή διαπλοκή. Επομένως, έχουμε πρόβλημα και το πρόβλημα συνίσταται στο ότι υπάρχουν οι νόμοι, οι οποίοι, είτε ένεκα διαπλοκής είτε ένεκα ανεπάρκειας ή φόβου το αποτέλεσμα σε ό’τι αφορά την ποινική δίωξη και καταδίκη να είναι μηδενικό, με εξαίρεση μια υπόθεση η οποία αφορά καταγγελίες του 2014 που έκανε τότε ο διαιτητής κύριος Μάριος Παναγή.

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για αυτά τα ζητήματα. Όμως όταν κυβερνάς για 7 χρόνια πρέπει να λειτουργείς προληπτικά και όχι ως Επιμηθέας των προβλημάτων. Δυστυχώς, μας έχουν προλάβει τα γεγονότα, εκτίθεται διεθνώς η Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ώρα μολύνεται ένα άθλημα το οποίο έπρεπε να κοσμεί κάθε Σαββατοκύριακο τα γήπεδα μας. Αντί τούτου, έχουμε τα απαράδεκτα φαινόμενα τα οποία έχω καυτηριάσει προηγουμένως.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση Αναστασιαδή ελέγχεται για την κωλυσιεργία της.