Δαμιανού για ακρίβεια: Εδώ και 9 μήνες το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις, αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται σε άρνηση

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη κακοκυβερνά και με αφορμή την ακρίβεια «εκτελεί» το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι οι κυβερνώντες λόγω και των επερχόμενων προεδρικών εκλογών προσπαθούν να «γαργαλίσουν» τους πολίτες με βραχυπρόθεσμα μέτρα και μετά τις προεδρικές θα τα καταργήσουν. Σημείωσε ότι εδώ και 9 μήνες το ΑΚΕΛ καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει φιλολαϊκές πολιτικές όπως είναι η πρόταση για μείωση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα. Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποταθεί στην ΕΕ για να διεκδικήσει εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου, λέγοντας ότι 7 κράτη προχώρησαν σε μειώσεις στο φόρο κατανάλωσης. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι σπεύδει βραδέως όταν πρόκειται να διεκδικήσει προς όφελος των πολλών, αλλά έχει μεγάλη διάθεση να εξυπηρετήσει τους ημέτερους όταν πρόκειται για παραβίαση του κεκτημένου για κέρδος και πλούτο.

Την ίδια ώρα, απέρριψε τα περί αντισυνταγματικότητας που ανέφερε χθες ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι είναι ο ΔΗΣΥ που επί διακυβέρνησης Χριστόφια επέβαλε μείωση φορολογιών. Υπενθύμισε ότι το θέμα είχε οδηγηθεί τότε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λέγοντας ότι πλέον σύμφωνα με νομολογία του Ανωτάτου, η Βουλή μπορεί να μειώνει έσοδα του κράτους που προέρχονται από φορολογίες. Κάλεσε μάλιστα τον Υπουργό να διαβάσει ξανά την απόφαση του Ανωτάτου.

Για την πρόταση του ΑΚΕΛ για τερματισμό της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, είπε ότι δεν δημιουργείται τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, τονίζοντας ότι το κόστος πάνω στην κοινωνία είναι μεγαλύτερο. Σημείωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ καταθέτει μέτρα που απαμβλύνουν τα προβλήματα πάνω στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, των χαμηλομεσαίων στρωμάτων και των ευάλωτων ομάδων.

Επίσης ο Άριστος Δαμιανού είπε ότι θα αναμένουν να δουν την αντίδραση της κυβέρνησης και στην πρόταση του ΑΚΕΛ που κατατέθηκε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής σχετικά με την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

Μάριος Μαυρίδης: Αν υπάρχει περιθώριο μειώσεων πρέπει να γίνει

Οι όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης για μειώσεις σε καύσιμα, ρεύμα και τρόφιμα είναι καλοδεχούμενες, εφόσον δεν εκτροχιάζεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αν υπάρχει περιθώριο μειώσεων πρέπει να γίνει. Σημείωσε ακόμα ότι είναι η κυβέρνηση είναι αυτή που μελετά τα νούμερα, λέγοντας ότι δεν μπορεί η νομοθετική εξουσία να εμπλέκεται στην εκτελεστική εξουσία.

Όπως είπε τα κόμματα πρέπει να αφήσουν την κυβέρνηση να κυβερνήσει.

Επίσης, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι θα ήταν καλύτερα να μην επωφεληθεί ολόκληρος ο πληθυσμός από τα μέτρα που προτείνει η αντιπολίτευση, τα οποία δεν έχουν ακόμα κοστολογηθεί, αλλά κυρίως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που παρέχει η ΕΕ, φτάνει να μην επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.