Δαμιανού για μεταναστευτικό: Η Κυβέρνηση δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και θέτει σε κίνδυνο την Κυπριακή Δημοκρατία για παραβιάσεις βασικών αρχών και ζητήματα ανθρωπισμού ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σχετικά με το μεταναστευτικό. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι μπαίνουν σε λογικές σκληρού συνόρου και σινικού τείχους στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης ο κ. Δαμιανού επισήμανε ότι οι κυβερνώντες μπαίνουν και στη λογική μονιμοποίησης της διχοτόμησης. Ακόμα ανέφερε ότι το μεταναστευτικό είναι πιασάρικο ζήτημα για δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις.

Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε και στις δυο επιστολές που έχουν σταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών από το Συμβούλιο της Ευρώπης το οποίο επικαλείται εκθέσεις για βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε στον Άστρα πως η κυβέρνηση δρα με αδιαφάνεια στο θέμα του μεταναστευτικού και προσπαθεί να καλλιεργήσει το αίσθημα στον πολίτη ότι βρισκόμαστε υπό πολιορκία τόνισε η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι δεν μπορεί το παγκόσμιο πρόβλημα της μετανάστευσης να το σταματήσουν τα συρματομπλέγματα. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένας Υπουργός που δεν θα εργαλειοποιεί το θέμα της μετανάστευσης. Κατηγόρησε μάλιστα τον Υπουργό Εσωτερικών ότι δεν δίνει απαντήσεις στα όποια ερωτήματα τίθενται. Υπέδειξε δε ότι όλοι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να βρουν λύσεις.

Επίσης η κ. Ατταλίδου είπε ότι πρέπει να δουν τα στοιχεία και να διαπιστωθούν τα κενά που υπάρχουν προκειμένου να αντιμετωπισθεί όπως είπε η παράτυπη μετανάστευση. Η βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε ακόμα ότι Ευρώπη, δυτικός κόσμος και Αμερική πρέπει να προχωρήσουν σε παγκόσμια διάσκεψη προκειμένου να βρουν εργαλεία για να κρατήσουν οι χώρες τους πληθυσμούς τους. Αναφέρθηκε και στο τεράστιο ποτάμι προσφύγων που κατευθύνονται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στον μεγάλο αριθμό των προσφύγων από τη Λευκορωσία που κατευθύνεται προς Πολωνία.
Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο για το μεταναστευτικό στο Προεδρικό Μέγαρο.

Συνολικά 11 Υπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα συναντηθούν αύριο με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να συζητήσουν το θέμα της μετανάστευσης.

Συνολικά 23 μετανάστες, που πιστεύεται ότι έφτασαν με πλοιάριο στην Κύπρο, εντόπισαν χθες οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου. Πρόκειται, για 13 άνδρες, τέσσερις γυναίκες και έξι παιδιά.

Οι Βρετανικές Βάσεις αναφέρουν ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους και τους έχει παρασχεθεί φαγητό και νερό, ενώ γίνονταν διαδικασίες για παράδοσή τους στις Κυπριακές Αρχές.

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν χθες έρευνες στο τερματικό της Eurogate στο λιμάνι της Λεμεσού, μετά από πληροφορία ότι σε εμπορευματοκιβώτιο που έφτασε για διαμετακόμιση, κρύβονταν μετανάστες.

Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση από τις Αρχές του λιμανιού, από τις έρευνες δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε.

ΔΗΣΥ: Πείτε μας εισηγήσεις

Εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει με το μεταναστευτικό στην Κύπρο θέλει να ακούσει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι οι πλείστες μεταναστευτικές ροές προέρχονται από τα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αυτό είναι σκόπιμο. Επίσης, ο κ. Σύκας σημείωσε ότι δεν πρέπει να απομονώνονται λέξεις για «σκληρά σύνορα» και «συρματομπλέγματα». Ισχυρίστηκε δε ότι δεν πρέπει να το παίζουν πατριώτες και να μιλούν για σκληρά σύνορα, την ώρα που στο νησί αλωνίζουν όπως είπε παράνομοι εκ Τουρκίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ενισχύει δια ηλεκτρονικών μέσων την ασφάλεια της πράσινης γραμμής. Είπε δε ότι ανάμεσα στα μέτρα είναι και η τοποθέτηση συρματομπλεγμάτων, ενώ υπέδειξε ότι πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για διμερείς συμφωνίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy