Δαμιανού για Τ.Α: Ο ΠτΔ πιέζεται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για τον Ακάμα

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Θα είναι ταφόπλακα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αν ο πρόεδρος συνεχίσει να γίνεται δέκτης πιέσεων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για τον Ακάμα και αναπέμψει την αναφορά στο Ανώτατο, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ επισήμανε ότι το να παρουσιάζεται η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού ως υπερασπιστής του περιβάλλοντος είναι ένα καινούργιο πολιτικό ανέκδοτο. Την ίδια ώρα ο κ. Δαμιανού ξεκαθάρισε ότι οι τροπολογίες για το Δήμο Πέγειας και Χρυσοχούς δεν ήταν της τελευταίας στιγμής, συζητήθηκαν κατ’ επανάληψη και η τότε τοποθέτηση του Συναγερμού ήταν χλιαρή έως ανύπαρκτη. Ακόμα, είπε ότι οι κυβερνώντες παρανομούν λέγοντας ότι ο ίδιος ζήτησε την κατάθεση του τοπικού σχεδίου για τον Ακάμα, υπήρξε άρνηση να κατατεθεί με τους κυβερνώντες να επικαλούνται το άρθρο 15 του περί πολεοδομίας.

Ο κ. Δαμιανού τόνισε ότι δεν το δίνουν στη Βουλή γιατί το περιεχόμενό του θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την άποψη ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα αναπέμψει το νόμο στο Ανώτατο για να μπει μια τελεία στο θέμα και θα προτιμήσει να καταγράψει ότι επί προεδρίας του έγινε αυτή η μεταρρύθμιση με σημαντικό ρόλο της αντιπολίτευσης και του ΑΚΕΛ.

Επίσης σημείωσε ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι θα καταψηφίσουν την αναπομπή του προέδρου στην Ολομέλεια της Πέμπτης, ενώ σημείωσε ότι αναμένει να δει την τοποθέτηση της ΕΔΕΚ.

Σχετικά με την επιστολή του Δήμου Αγλαντζιάς που αντιδρά στην ένταξή του στο Δήμο Λευκωσίας και ζητά τη δημιουργία Δήμου Αθαλάσσας με τη συνένωση Αγλαντζιάς, Γερίου και Λατσιών, είπε ότι υπάρχει αναπτυξιακή συνοχή των δήμων Αγλαντζιάς, Γερίου και Λατσιών, λέγοντας ήταν πολιτική θέση του ΑΚΕΛ που προωθήθηκε με τροπολογία αλλά καταψηφίστηκε οριακά.

Σενέκης: Βόμβα η αναπομπή

Η αναπομπή του προέδρου Αναστασιάδη είναι μια βόμβα στα θεμέλια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Σενέκης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι η πιθανή αναφορά των νομοσχεδίων στο ανώτατο από τον πρόεδρο, θα «βάλει στον πάγο» τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι ίσως κάποιους δεν τους βολεύει η εφαρμογή της μεταρρύθμισης ενόψει και των προεδρικών εκλογών.

Ακόμα ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση της αντισυνταγματικότητας αλά καρτ. Σημείωσε δε ότι οι οντότητες που έχουν επιφυλάξεις αν πάει στο Ανώτατο η αναφορά του προέδρου θα μπορούν να αμφισβητούν τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων στο διοικητικό δικαστήριο.

Ατταλίδου: Χειρότερη κυβέρνηση στη διαχείριση του περιβάλλοντος

Η κυβέρνηση προστατεύει μεγάλα συμφέροντα που «παίζονται» και η πρόταση για το Δήμο Ακάμα τη δυσκολεύει, για αυτό ο πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε στην αναπομπή νόμων που αφορούν τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης τόνισε η βουλεύτρια του κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι ο Ακάμας είναι το τελευταίο κομμάτι πάνω στο οποίο κάποιοι θα πλουτίσουν. Επίσης η κ. Ατταλίδου ανέφερε ότι δεν υπήρξε χειρότερη κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, η βουλεύτρια των Οικολόγων σημείωσε ότι παράνομα η κυβέρνηση δεν δίνει στη Βουλή το τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει δημόσια διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών.

Σύκας: Δεν πρέπει να γίνει αναφορά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ανώτατο Δικαστήριο

Την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει αναφορά από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στο Ανώτατο Δικαστήριο γιατί θα παγοποιηθεί το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι αν παγοποιηθεί το νομοσχέδιο δε θα μπορεί να λειτουργήσει το νέο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2024. Σημείωσε δε ότι τα τερτίπια και τα βασίλεια κάποιων, δεν θα τα αφήσουν να υπερισχύουν της μεγάλης εικόνας για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμα ο κ. Σύκας σχολίασε τις δηλώσεις της βουλεύτριας των Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι μεγάλη η αντικυβερνητική της πολιτική. Σημείωσε ότι δεν γίνεται στο βωμό μιας συζήτησης κάποιοι να ανοίγουν το στόμα τους και να λένε ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα ο κ. Σύκας είπε ότι το τοπικό σχέδιο για τον Ακάμα δε δόθηκε στη Βουλή, γιατί δεν έχει δημοσιοποιηθεί λόγω νομικών ζητημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.