Δαμιανού για Κεντρικές Φυλακές – «Τώρα που έσκασε η φούσκα, να λογοδοτήσουν»

Πρέπει να εξετάζεται η μεγάλη εικόνα που επικρατεί στις Κεντρικές Φυλακές καθώς ενώ υπάρχει μια βελτίωση στις συνθήκες μεταχείρισης ατόμων που κρατούνται, εδώ και αρκετά χρόνια καταβάλλεται προσπάθεια εξωραϊσμού, ωραιοποίησης της κατάστασης και συγκάλυψης σοβαρών παρανομιών που συντελούνται μέσα στο Σωφρονιστικό Ίδρυμα, επισήμανε μιλώντας στον Άστρα ο νομικός και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ τα λέει αυτά εδώ και χρόνια ενώ έχει εγγράψει ξανά από τον περασμένο Ιούλιο στην κοινοβουλευτική επιτροπή νομικών σχετικό θέμα.

«Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε πολλά κακώς κείμενα, στα όρια παράνομου που γίνονται μέσα στις Κεντρικές Φυλακές», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι τώρα που έσκασε η φούσκα πρέπει όλοι να λογοδοτήσουν.

Σημείωσε ότι καταγράφεται σε αυτή τη φάση η επιλογή της Νομικής Υπηρεσίας να δώσει διαφάνεια στις έρευνες των ποινικών ανακριτών, αλλά την ίδια ώρα υπερτονίζεται η αλά κάρτ στάση τους σε ότι αφορά άλλα πορίσματα.


Υπενθύμισε την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να δώσει στη Βουλή το πόρισμα του ποινικού ανακριτή για το κατασκοπευτικό βάν, ενώ τώρα ο ίδιος επέλεξε να δημοσιοποιήσει περίληψη κάποιων ευρημάτων της έρευνας για τις κεντρικές φυλακές.

Ο κ. Δαμιανού υπέδειξε ότι υπάρχει επίσης μια θεσμική σύγκρουση μεταξύ Αστυνομίας και διεύθυνσης των κεντρικών φυλακών, αλλά υπάρχει, είπε και πολιτικός υπεύθυνος.

Πρόσθεσε ότι η υπουργός Δικαιοσύνης θα έπρεπε ήδη να είχε αντιδράσει, όπως έπρεπε να είχαν κάνει και προκάτοχοι της.

Αναμένουμε, είπε, από την υπουργό Δικαιοσύνης να ενεργοποιηθεί γιατί είναι η πολιτική προϊστάμενη και γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται μέσα στις Κεντρικές Φυλακές. Διαφορετικά, υπογράμμισε, θα υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για την ίδια και την κυβέρνηση του Συναγερμού.


Δεν είναι αποδεκτό κάποιοι να απεκδύονται των ευθυνών τους, τόνισε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι αυτή η δημόσια διελκυστίνδα μόνο ζημιά προκαλεί.

Κάλεσε επίσης τη διεύθυνση των φυλακών να περιμένει μέσα από μια συντεταγμένη διαδικασία και να τοποθετηθεί στη συνέχεια, όπως και η Αστυνομία.

Καταγράφουμε, ανέφερε, μια κατάσταση πολύ επικίνδυνη καθώς εγκλήματα δεν σημειώνονται μόνο μέσα στις Κεντρικές Φυλακές αλλά οργανώνονται από τις φυλακές και εκτός .

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.