Δαμιανού για μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης: «Απέτυχε η κα. Γιολίτη-Έλλειψη σεβασμού προς το κοινοβούλιο»

Δεν οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά την μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφάσισαν ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, παρά την έκκληση της Υπουργού Δικαιοσύνης όπως τα νομοσχέδια εγκριθούν.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκπροσωπούνται στην επιτροπή νομικών έκριναν ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα επί των κειμένων που πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω, ενώ διαπιστώνουν και σημεία που πιθανόν να κριθούν αντισυνταγματικά.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού σημείωσε ότι η Βουλή βρέθηκε μπροστά σε ένα θεσμικό αδιέξοδο και δεν είναι σωστό να τίθενται οι τρεις εξουσίες σε πορεία σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι ούτε η Βουλή μπορεί να ασκήσει ρόλο επιδιαιτητή μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

«Η Υπουργός Δικαιοσύνης απέτυχε να οδηγήσει έγκαιρα στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο και συμφωνημένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης» υπογράμισε ο κ. Δαμιανού και πρόσθεσε αναλυτικά:

«Τον περασμένο Ιούλιο, ομόφωνα η Επιτροπή Νομικών της Βουλής κάλεσε την Υπουργό Δικαιοσύνης να ηγηθεί ενός διαλόγου ανάμεσα στο Υπουργείο της, το Ανώτατο Δικαστήριο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, με την ενεργό στήριξη των πολιτικών κομμάτων και με στόχο την κατάληξη σε ένα αναθεωρημένο, ολοκληρωμένο και συμφωνημένο νομοθετικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Οχτώ μήνες μετά και λίγες βδομάδες πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής, η Υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε στη Βουλή νομοσχέδια που δεν είναι συμφωνημένα, με το ενδεχόμενο μάλιστα μέρος αυτών να είναι αντισυνταγματικά. Είμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό αδιέξοδο και δεν είναι σωστό να τίθενται οι τρεις εξουσίες σε πορεία σύγκρουσης. Ούτε η Βουλή μπορεί να ασκήσει ρόλο επιδιαιτητή μεταξύ κυβέρνησης και δικαστικής εξουσίας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Ούτε και δεχόμαστε τελεσίγραφα από κανένα. Η Βουλή είναι κυρίαρχη εξουσία και όχι επικυρωτικό όργανο της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Δυστυχώς, η αρμόδια Υπουργός καλεί με δημόσιες δηλώσεις της τη Βουλή να παραβιάσει κοινοβουλευτικά θέσμια, τον ίδιο τον Κανονισμό της Βουλής, να παρακάμψει διαδικασίες διαβούλευσης, υποβολής τροπολογιών και να ψηφίσει συνταγματική τροποποίηση μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό συνιστά έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο. Περίπλοκα νομοσχέδια που άπτονται του Δικαίου της Ανάγκης και που περιλαμβάνουν διαχωρισμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, δημιουργία νέου Εφετείου, νέου Ανώτατου Δικαστικού και Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Λίγες μέρες πριν την αυτοδιάλυση της Βουλής και χωρίς να παρέχεται επαρκής χρόνος μελέτης από το σύνολο των Βουλευτών και των κοινοβουλευτικών ομάδων. Λυπούμαι δε να παρατηρήσω ότι με δηλώσεις της υπόσχεται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όπως για παράδειγμα ότι θα εκδικάζονται οι υποθέσεις σε 2-3 χρόνια. Ξέχασε φαίνεται η κα Γιολίτη τα 7-8 χρόνια στα πρωτόδικα δικαστήρια.

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης όντως είναι αναγκαία. Γι’ αυτό η μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και αποτελεσματική. Αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να οδηγηθούν άρον-άρον στην Ολομέλεια. Η Δικαιοσύνη δεν σηκώνει ούτε πυροτεχνήματα, ούτε πειράματα, ούτε επικοινωνιακή διαχείριση. Εμείς θα συμπεριφερθούμε σοβαρά και υπεύθυνα. Καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο. Σήμερα, με μόνη διαφωνία αυτή του κυβερνώντος κόμματος, η Επιτροπή Νομικών αποφάσισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και ότι τα νομοσχέδια θα πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή με τη νέα της σύνθεση».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.