Δαμιανού: Ξεπερασμένο το παρών σύστημα αυτοδιοίκησης – Στηρίζουμε την αναβολή των εκλογών

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο Άριστος Δαμιανού βουλευτής ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το επίπεδο της συζήτησης που υπήρξε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής. Ως γνωστό, εδώ και αρκετές βδομάδες, υπήρχε μια ανοικτή δημόσια συζήτηση κατά πόσο θα διεξάγονταν ή όχι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κρίναμε σωστό να θέσουμε τέρμα σε αυτή την θεσμική αβεβαιότητα, η οποία προκαλεί ζημιά στην ίδια την Δημοκρατία και στην ποιότητά της. Για αυτό και συμφωνήθηκε την περασμένη βδομάδα, με δεδομένη την πολιτική θέση της κυβέρνησης για αναβολή των εκλογών και παράταση των θητειών των υφιστάμενων τοπικών αρχόντων, όπως δοθεί χρόνος μιας βδομάδας στις πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε σήμερα να τοποθετηθούν τελεσίδικα επί της κυβερνητικής πρότασης», είπε.

«Πρέπει να πω, ότι το κεντρικό σημείο των προβληματισμών στην Επιτροπή Εσωτερικών ήταν ομόφωνο και ομόγνωμο. Ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ξεπερασμένο, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς ως έχει σήμερα, πνέει τα λοίσθια. Αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και δυστυχώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της πολιτείας, αλλά κυρίως των ίδιων των πολιτών. Για αυτό και η μεταρρύθμιση είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα. Και επειδή ακριβώς προέχει αυτή η κοινωνική αναγκαιότητα, εκ των πραγμάτων όσον οδυνηρές και να είναι κάποιες αποφάσεις, στη πλάστιγγα μεταξύ της διεξαγωγής των εκλογών ή της παράτασης θητειών των ήδη υφιστάμενων Συμβουλίων, βλέποντας την μεγάλη εικόνα, πλειοψηφικά, με μια ευρύτατη οφείλω να πω πλειοψηφία, φαίνεται ότι τα κόμματα προκρίνουν ακριβώς την αναβολή των εκλογών.

Σε ότι αφορά τώρα στο ΑΚΕΛ, με μοναδικό κριτήριο την ανάγκη ολοκλήρωσης της συζήτησης και με στόχο την εφαρμογή της μεταρρύθμισης μέχρι τον Μάιο του 2024, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την πρόταση για αναβολή των εκλογών και για παράταση των θητειών. Και πρέπει να πω, ότι έχουμε συναποφασίσει ταυτόχρονα στην Επιτροπή Εσωτερικών, ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα την συζήτηση, αρχής γενομένης από τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας ή δυνατόν πριν από την έναρξη της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022, περί τα τέλη Νοεμβρίου 2021. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά η μπάλα είναι στα πόδια μας. Χρειάζεται συναίνεση, χρειάζεται διάλογος και δεν χρειάζονται απολυτότητες. Κάθε πολιτική δύναμη, ημών περιλαμβανομένων, έχουμε τις απόψεις και τις θέσεις μας. Εμείς μπαίνουμε σε αυτό τον διάλογο με καλή διάθεση. Θέλω να πιστώσω το γεγονός, ότι με την προηγούμενη σύνθεση της, η Επιτροπή Εσωτερικών έχει καλύψει συλλογικά πάρα πολύ μεγάλο έδαφος, διευκολύνοντας την δουλειά μας. Παραμένουν κάποια ανοικτά ζητήματα και υπάρχουν διαφωνίες, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούμε και αυτό θα πράξουμε».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.