Στοιχεία από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο στον Γενικό Εισαγγελέα

Στοιχεία για δάνεια τα οποία παραχωρήθηκαν με ψευδείς παραστάσεις, πλαστοπροσωπία και πλαστογραφία, αποστέλλει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Μεταξύ των πιο πάνω υποθέσεων περιλαμβάνονται περιπτώσεις παραχώρησης δανείων στο όνομα προσώπων μεγάλης ηλικίας, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν ποτέ και είναι μη εξυπηρετούμενα εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα σε μία περίπτωση παραχωρήθηκαν δάνεια πέραν των 500 χιλ. ευρώ στο όνομα 80χρονου, ο οποίος έχει εισόδημα από σύνταξη κάτω από 400 ευρώ το μήνα.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Π. Ιωάννου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι τα πιο πάνω είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσε το συνεργατικό πιστωτικό σύστημα πριν το 2013, ο οποίος, όπως ανέφερε, σχετίζεται με την κατάρρευσή του τόσο από πλευράς ηθικής φιλοσοφίας του Συνεργατισμού, όσο και από πλευράς στοιχειώδους τραπεζικής πρακτικής, με τα γνωστά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα που οδήγησαν στην κρατικοποίησή του, προκειμένου να διασωθούν οι καταθέσεις στο σύστημα. Σημειώνεται ότι στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα διαβιβάστηκαν μέχρι σήμερα δεκάδες φάκελοι, που αφορούν δάνεια του Συνεργατισμού. Μάλιστα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ερευνητικής Επιτροπής, αναμένεται να διαβιβαστούν και νέα στοιχεία, αφού αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν ότι παραχωρήθηκαν δάνεια ακόμη και σε αποβιώσαντες. Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε στις διωκτικές Αρχές από τον Φεβρουάριο του 2015 στοιχεία για διευθυντές και πρόσωπα που ασκούσαν έλεγχο στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα. Τα υπό αναφορά στοιχεία αφορούν δάνεια τα οποία ενδεχομένως να παραχωρήθηκαν με προνομιακούς όρους ή/και κατά παράβαση εσωτερικών διαδικασιών ή οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας.

Ορισμένες από τις πιο πάνω υποθέσεις διερευνήθηκαν ήδη από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία και καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας μέχρι στιγμής διαβιβάστηκαν στη Νομική Υπηρεσία περισσότεροι από 15 φάκελοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν καταγγελίες για ποινικά αδικήματα. Σχεδόν όλες οι υποθέσεις εντοπίστηκαν από την ίδια τη Συνεργατική, μετά το 2013.

Μάλιστα ορισμένες από τις πιο πάνω υποθέσεις βρίσκονται ήδη ενώπιον του Δικαστηρίου, με πιο γνωστή την υπόθεση στην οποία κατηγορούνται 10 συνολικά πρόσωπα, 7 φυσικά και 3 νομικά (Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, Δημητράκης Σταύρου, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνος Λύρας, Γιώργος Μαυρέας, Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki Κotrona Ltd). Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ορισμένη για εκδίκαση την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, ωστόσο η υπεράσπιση ζήτησε όπως της δοθεί περαιτέρω χρόνος για να μελετήσει το νέο μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης προτού οι κατηγορούμενοι απαντήσουν στις κατηγορίες.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο, το οποίο όρισε τη 16η Ιανουαρίου 2019, στις 9 το πρωί, ως τη νέα ημερομηνία για απάντηση στις κατηγορίες. Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, εξήγγειλε νέα έρευνα για δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Όπως ανακοίνωσε, τα στοιχεία θα διαβιβαστούν στη Βουλή.