Δάνεια του Συνεργατισμού μεταφέρθηκαν με υπερχρεώσεις

Τι προνοεί η συμφωνία με την Ελληνική και ποιος πληρώνει τη ζημιά

 

Δάνεια του Συνεργατισμού ενδέχεται να μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα με υπερχρεώσεις, οι οποίες σχετίζονται με πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονταν ευρύτερα στο παρελθόν από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία διαδικασία η οποία περιλαμβάνει έντεκα στάδια, για επιστροφή των πιο πάνω υπερχρεώσεων. Με βάση τη διαδικασία η ζημιά πληρώνεται από την ΚΕΔΙΠΕΣ. Τα έντεκα στάδια είναι τα εξής:

• Ο δανειολήπτης, ή/και ο δικηγόρος του, ή ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος υποβάλλει παράπονο στην Ελληνική, η οποία το προωθεί στην ΚΕΔΙΠΕΣ για διερεύνηση.

• Το παράπονο εξετάζεται από την Υπηρεσία Διεκπεραίωσης και Ελέγχου Παραπόνων της ΚΕΔΙΠΕΣ, εντός δέκα εργάσιμων ημερών.

• Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν προκύπτει ευθύνη αποζημίωσης εκ μέρους της ΚΕΔΙΠΕΣ, αποστέλλεται Επιστολή Ευρημάτων στην Ελληνική στην οποία παρατίθενται με λεπτομέρεια τα αποτελέσματα της έρευνας και το σύνολο του υλικού που εντοπίστηκε.

• Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι προκύπτει ευθύνη αποζημίωσης του δανειολήπτη, αποστέλλεται Επιστολή Ευρημάτων στην Ελληνική στην οποία καταγράφεται με σαφήνεια το ποσόν.

• Σε περίπτωση που η Ελληνική αποφασίζει ότι το παράπονο του δανειολήπτη τεκμηριώνεται, ανεξάρτητα από τη θέση της ΚΕΔΙΠΕΣ, τότε αποστέλλει στην ΚΕΔΙΠΕΣ σχετική έκθεση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων το ποσό το οποίο εισηγείται να επιστραφεί στον πελάτη.

• Η ΚΕΔΙΠΕΣ διερευνά εκ νέου το παράπονο και αποφασίζεται κατά πόσον αποδέχεται ή όχι τη θέση της Ελληνικής. Σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία για επιστροφή οποιουδήποτε ποσού ετοιμάζεται σχετικό σημείωμα με το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.

• Η απόφαση της ΚΕΔΙΠΕΣ κοινοποιείται στην Ελληνική.

• Σε περίπτωση που υπάρχει συμφωνία μεταξύ της ΚΕΔΙΠΕΣ και της Ελληνικής σε σχέση με το ποσό το οποίο πρέπει να επιστραφεί στον δανειολήπτη, η Ελληνική έχει δύο επιλογές: (α) Να στείλει στην ΚΕΔΙΠΕΣ Επιστολή Ειδοποίησης (Notification letter) μέσω της οποίας κοινοποιεί την πρόθεση αποστολής, σε μεταγενέστερο στάδιο, Επιστολής Απαιτήσεως (Indemnity Claims), ή (β) Να στείλει απευθείας αποστολή Επιστολής Απαιτήσεως με το ποσό που απαιτείται να πληρωθεί στην Ελληνική.

• Το αίτημα αξιολογείται εκ νέου από την ΚΕΔΙΠΕΣ.

• Σε περίπτωση που αποφασιστεί η καταβολή αποζημιώσεων, ενημερώνεται η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης της ΚΕΔΙΠΕΣ για να προχωρήσει με την πληρωμή του ποσού προς την Ελληνική.

• Η ΚΕΔΙΠΕΣ ενημερώνει την Ελληνική για την απόφαση, είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική.

Τέλος του έτους η πρώτη απαίτηση για τις εγγυήσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η πρώτη απαίτηση της Ελληνικής σε σχέση με το σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να υποβληθεί περί τα τέλη του έτους, αντί τον Νοέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Το σχέδιο προστασίας αφορά τις εγγυήσεις ύψους 2,6 δισ. ευρώ που παραχωρήθηκαν προς την Ελληνική, για ενδεχόμενες ζημιές από το χαρτοφυλάκιο του Συνεργατισμού, το οποίο περιλαμβάνεται στην περίμετρο της συμφωνίας των δύο πλευρών.

Η Ελληνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα στις 29 Νοεμβρίου, στα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνεται αναφορά για το ύψος της απαίτησης, η οποία θα υποβληθεί.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy