Στοιχεία για δάνειο το οποίο παραχωρήθηκε από τη Συνεργατική στη Logicom ύψους 9 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017, δηλαδή τρεις μήνες πριν την έναρξη της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της Συνεργατικής η οποία κατέληξε στη γνωστή συμφωνία με την Ελληνική, αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη. Μάλιστα δάνειο εγκρίθηκε σε συνεδρία της Επιτροπεία της Συνεργατικής, στην οποία παρευρέθηκε και ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης της Συμμετοχής της Δημοκρατίας στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, Διονύσης Διονυσίου.

Ο Γ. Αρέστη προέβη στις πιο πάνω αποκαλύψεις κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, στην οποία κλήθηκε να καταθέσει για δεύτερη φορά ο Δ. Διονυσίου.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι από το 2016 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2018 δόθηκαν δάνεια σε 12 εταιρείες συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αποκάλυψε ότι πολλά από τα πιο πάνω δάνεια δόθηκαν λίγους μήνες πριν την κατάρρευση της Τράπεζας.

Ενδεικτικά ο Γ. Αρέστη αναφέρθηκε σε δάνειο ύψους 23 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε το Νοέμβριο του 2017 σε εταιρεία ξενοδοχείων στην περιοχή της Αμμοχώστου, δεύτερο δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε το Δεκέμβριο του 2017 σε άλλη εταιρεία ξενοδοχείων, τρίτο δάνειο ύψους 19 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε τον Ιούνιο του 2017 σε εταιρεία ντιβέλοπερ, και τέταρτο δάνειο ύψους 9 εκατ. ευρώ το οποίο δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 προς την Logicom.

Ο Δ. Διονυσίου επιβεβαίωσε την παραχώρηση των πιο πάνω δανείων, προσθέτοντας ότι η στροφή προς την παραχώρηση δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις ξεκίνησε το 2016 μετά από απαίτηση των εποπτικών Αρχών για αλλαγή του επιχειρησιακού μοντέλου της Τράπεζας. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σημειώνεται ότι ο Γ. Αρέστη επέμεινε για το θέμα με το δάνειο προς την Logicom, ωστόσο ο Δ. Διονυσίου δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου