Δανειολήπτες σέρνονται σε εξώσεις και αναγκάζονται να δώσουν τα κλειδιά

Έκκληση για ψήφιση της πρότασης ΑΚΕΛ για αναστολή εκποιήσεων

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Δανειολήπτες σέρνονται σε εξώσεις και πολλοί αναγκάζονται να παραδώσουν στις τράπεζες τα κλειδιά της κατοικίας τους, κατήγγειλαν χθες εκπρόσωποι των συνδέσμων δανειοληπτών σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, απευθύνοντας παράλληλα δραματική έκκληση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα για ψήφιση το ταχύτερο δυνατό της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων, για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης. Ο ΓΓ της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης κατήγγειλε ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ασκούν αφόρητες πιέσεις σε βάρος των δανειοληπτών και ζήτησε επιτακτικά την προώθηση προτάσεων για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Επίσης η εκπρόσωπος του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις, Αργεντούλλα Ιωάννου, κατήγγειλε ότι προωθούνται μαζικές εκποιήσεις καθώς και εξώσεις, ενώ προειδοποίησε ότι δανειολήπτες αναγκάζονται να παραδώσουν τα κλειδιά της κατοικίας τους υπό το βάρος των έντονων πιέσεων που δέχονται από τις τράπεζες. Ακόμη οι εκπρόσωποι άλλων συνδέσμων δανειοληπτών κατήγγειλαν ότι γίνονται μαζικές εκποιήσεις σε δάνεια τα οποία είναι φορτωμένα με υπερχρεώσεις.

Χρηματοοικονομικός Επίτροπος: Ικανοποιητική η πρόταση του ΑΚΕΛ

 

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τέθηκε προς συζήτηση η πρόταση του ΑΚΕΛ για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του έτους ή/και μέχρι τη λήξη της εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 350 χιλ. ευρώ και επαγγελματικής στέγης για μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα κατά τη συζήτηση διαφάνηκε ότι η πρόταση τυγχάνει στήριξης από το σύνολο των κομμάτων, πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, αλλά και από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο οποίος υπέδειξε ότι είναι «πραγματικοί και ανησυχητικοί» οι λόγοι για τους οποίους προωθείται η πρόταση (σ.σ. προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης).

Σπέρνουν τρόμο Κυβέρνηση, ΚΤ και Σύνδεσμος Τραπεζών

Από την άλλη πλευρά αρνητικοί στο ενδεχόμενο αναστολή των εκποιήσεων εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση, η Κεντρική Τράπεζα και ο Σύνδεσμος Τραπεζών. Επιχείρησαν μάλιστα να σπείρουν τον τρόμο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, αύξηση των εποπτικών απαιτήσεων, νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες και αύξηση των δανειστικών επιτοκίων. Πρόταξαν επίσης τις δεσμεύσεις τις οποίες ανάλαβε η Κυβέρνηση έναντι της Κομισιόν για την υπόθεση του Συνεργατισμού, καθώς και τις εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν προς την Ελληνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι υπό το βάρος της πίεσης των κομμάτων το Υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε να εξετάσει την πρόταση του ΑΚΕΛ. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η συνέχιση της συζήτησης τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, με τα κόμματα να τονίζουν ότι απαιτείται η λήψη απόφασης το ταχύτερο δυνατό αφού ήδη ξεκίνησαν οι εκποιήσεις.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News