Δαπάνες €290 εκ. το α΄τρίμηνο για ΓεΣΥ και έσοδα διμήνου €185, αύξηση δαπανών 60% αναμένεται για 2021

Έλα στο Google News

Στα €290 εκατομμύρια ανήλθαν οι δαπάνες για υπηρεσίες του ΓεΣΥ το πρώτο τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριο – Μάρτιο), με τα έσοδα από τις εισφορές μόνο για το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) να ανέρχονται στα €185 εκ., δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Λειτουργός του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Άγγελος Τρόπης. Ο κ. Τρόπης εκτιμά, παράλληλα, ότι οι δαπάνες του ΓεΣΥ για ολόκληρο το 2021 θα είναι αυξημένες κατά 60%, λόγω της εφαρμογής την τρέχουσα χρονιά όλων των υπηρεσιών υγείας του συστήματος, και αναμένεται να ανέλθουν στα €1,26 δισεκατομμύρια, σε σχέση με €780 εκ. το 2020.

«Συνολικά για το 2021, οι δαπάνες του ΓεΣΥ αναμένεται να έχουν σημαντική αύξηση, σε σχέση με πέρσι, λόγω της εφαρμογής πλέον όλων των υπηρεσιών υγείας”, είπε.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του ΟΑΥ εξήγησε ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις δαπάνες «διότι έχουμε από την αρχή του 2021 την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη σε σχέση με μόνο επτά μήνες που την είχαμε πέρσι, αλλά και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, τους οποίους πέρσι τους είχαμε μόνο για ένα μήνα».

Ανέφερε επίσης ότι «φέτος έχουμε από την αρχή του 2021 και τα φάρμακα της β΄ φάσης τα οποία το 2020 τα είχαμε από τον Σεπτέμβριο και μετά».

Πάντως, σημείωσε πως με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία δαπανών και εσόδων, φαίνεται πως θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ των δύο σε ολόκληρο το έτος.

Όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων του ΓεΣΥ, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σήμερα στο σύστημα, ανέφερε πως ανέρχονται περίπου 870.000.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Τρόπης είπε στο ΚΥΠΕ ότι οι δαπάνες για υπηρεσίες υγείας ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2021 (Ιανουάριο – Μάρτιο) στα €290 εκ., εκ των οποίων τα €57,2 εκ. αφορούσαν εξονοσοκομειακές δραστηριότητες των Ειδικών Γιατρών, τα €21 εκ. για Προσωπικούς Γιατρούς, τα €13,5 εκ. για αμοιβές των εργαστηρίων, τα €8 εκ. αμοιβές των φαρμακοποιών, τα €6,7 εκ. αμοιβές άλλων επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, οδοντίατροι και άλλοι), ενώ το κόστος για εξονοσοκομειακά φάρμακα ανήλθε στα €42 εκ.

Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη ανήλθαν το α΄ τρίμηνο στα €133 εκ., ενώ οι δαπάνες για Πρώτες Βοήθειες και ασθενοφόρα ανήλθαν στα €8 εκ.

Αναφορικά με τα έσοδα από εισφορές για μόνο, ωστόσο, το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) του 2021, ο κ. Τρόπης είπε ότι αυτά ανήλθαν στα €185 εκ., ενώ τα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο από συμπληρωμές και συνεισφορές, ανήλθαν στα €13 εκ.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.