Δασικό πνεύμονα θα αποκτήσει η Λεμεσός

Ξεκίνησε ο εμπλουτισμός του Εθνικού Πάρκου Πολεμιδιών

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει προβληθεί η ανάγκη για την προώθηση της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στις βόρειες παρυφές της Λεμεσού, που θα λειτουργήσει σαν πηγή ανάσας για την πόλη, η οποία, κατά γενική ομολογία, πάσχει από έλλειψη πρασίνου που γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή με τη ραγδαία οικοδομική και πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Το θέμα τέθηκε επανειλημμένα από τον Δήμο Λεμεσού και άλλους φορείς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει βρει πρόσφορο έδαφος για υλοποίησή του. Κι αυτό λόγω κυρίως του γεγονότος ότι η εμπλοκή πολλών παραγόντων λειτουργεί ανασταλτικά και αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου.

Το βασικότερο ίσως πρόβλημα που παρεμβάλλεται στην προώθηση της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο οριοθετείται από την περιοχή του χαμηλού δάσους της Αγίας Φύλας και εκτείνεται περιμετρικά του υδατοφράκτη των Πολεμιδιών (κάποιοι φορείς το θέλουν να ξεκινά από τη Γερμασόγεια και να καλύπτει μέχρι και την περιοχή βορειοανατολικά του υδατοφράκτη), έχει να κάνει από τη μια με το γεγονός ότι χρειάζεται να γίνουν οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ιδιωτικών κτημάτων που βρίσκονται στην περιοχή ώστε να ενοποιηθούν με την κρατική γη, στην οποία όμως υπάρχουν σήμερα κυβερνητικά κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις κρατικών υπηρεσιών. Από την άλλη, εξακολουθεί να υφίσταται η πρακτική της εκμίσθωσης εκτάσεων από το Υπουργείο Γεωργίας σε ιδιώτες η άλλους οργανισμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, η δημιουργία ενός τέτοιου Μητροπολιτικού Πάρκου φαντάζει μάλλον ανέφικτη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η αναγκαιότητα ενός δασικού πνεύμονα για τη μείζονα Λεμεσό έχει εγκαταλειφθεί. Αντίθετα, το Τμήμα Δασών έχει ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για μετατροπή του Εθνικού Πάρκου Πολεμιδιών σε ψηλό δάσος, κάτι που θα γίνει με την αντικατάσταση κάποιων των χαμηλών θάμνων με δασικά δέντρα, με τη βελτίωση τη βιοποικιλότητας και γενικότερα με την κατάλληλη διαχείριση της άγριας βλάστησης, που κατά κύριο λόγο καλύπτει την περιοχή. Στα πλαίσια αυτά, ένα σημαντικό τμήμα του Πάρκου που συνορεύει με τις εγκαταστάσεις του Κλειστού Σταδίου «Σπύρος Κυπριανού» (γνωστό και ως Παλαί ντε Σπορ), έχει ήδη ξεχερσωθεί από τα διάφορα είδη θάμνων, κυρίως για να περιοριστεί η ύπαρξη των ρασιών που είναι πυκνά και επικίνδυνα για πυρκαγιές.

Στόχος του Τμήματος Δασών είναι να μειωθεί αυτό το είδος θάμνου και να εμπλουτιστεί η περιοχή με κάποια άλλα είδη δασικής βλάστησης, όπως οι ελιές, οι χαρουπιές αλλά και τα πεύκα. Επιδίωξη του Τμήματος είναι να γίνεται κάθε χρόνο φύτευση και ενός τμήματος του πάρκου μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του δάσους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy