Δε συζήτησαν με Μπάιντεν για Ανατολική Μεσόγειο καθώς «δεν ήταν στην ατζέντα», λέει ο Ερντογάν

FILE PHOTO: U.S. Vice President Joe Biden (L) meets with Turkey's President Tayyip Erdogan at Beylerbeyi Palace in Istanbul November 22, 2014. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Η Ανατολική Μεσόγειος δεν συζητήθηκε στη συνάντηση, την Κυριακή στη Ρώμη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως εφόσον ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έθεσε το θέμα, δεν είναι στην ατζέντα του η Ανατολική Μεσόγειος. Για το θέμα των F16 ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι είδε θετική στάση από τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου θα υπάρξει μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. “Στην ατζέντα της σημερινής μας συνάντησης δεν τέθηκε η Ανατολική Μεσόγειος. Εφόσον δεν τέθηκε, δεν είναι στην ατζέντα του κ. Μπάιντεν, ούτε στην ατζέντα μου”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι “αναμφίβολα, εκφράσαμε τη λύπη μας για αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, όπως το PKK, το PYD, το YPG, ειδικά την υποστήριξη που έλαβαν από τις ΗΠΑ. Και είπαμε ότι αυτά είναι βήματα που θα βλάψουν την αλληλεγγύη μας. Θέσαμε το θέμα των επαφών των Υπουργών μας Άμυνας και αναφέραμε ότι χρειάζεται στενή επαφή μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών μας. Η μέχρι σήμερα διαδικασία δεν θα συνεχιστεί έτσι”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν και το θέμα της πληρωμής 1,4 δις δολαρίων της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ για τα  F-35 και επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούν να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία. “Περισσότερα F-16 ήρθαν στην ατζέντα. Ο εκσυγχρονισμός όσων έχουμε και η παροχή νέων F-16 ήρθε ήρθε στην ατζέντα. Οι Υπουργοί Άμυνας μας παρακολουθούν τη διαδικασία. Είδα τη θετική προσέγγιση από τον Μπάιντεν”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι επικεντρώθηκε κυρίως στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τη Συρία. “Το θέμα στο οποίο εστιάζουμε είναι ότι ο κ. Μακρόν έχει μια προσπάθεια στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη αυτή τη στιγμή. Υπάρχει πρόσκληση σε αυτό. Του είπαμε τις σκέψεις μας. Από αυτή την άποψη, ήρθε στην ημερήσια διάταξη να κάνουμε ένα βήμα μέσω των Υπουργών Εξωτερικών μας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Για τους μετανάστες από το Αφγανιστάν, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως “‘όταν βλέπουμε τα επίσημα στοιχεία μας, τώρα υπάρχει ένας αριθμός 300.000”. “Αλλά κάποιοι κύκλοι μιλούν σαν να υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι αριθμοί. Ο επίσημος αριθμός του Υπουργείου Εσωτερικών μας είναι 300 χιλιάδες. Παίρνουμε τα μέτρα μας. Σε αυτό το σημείο, δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε μεγάλη μετανάστευση”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy