ΔΕΑ: Και μετά την ταυτοποίηση παραμένουν στον κατάλογο αγνοουμένων

Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) δεν αφαιρεί οποιαδήποτε ονόματα από τον κατάλογο των αγνοουμένων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, ερωτηθείς σε σχέση με δήλωση του Επιτρόπου Προεδρίας Φώτη Φωτίου στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σε σχέση με την πολιτική της ΔΕΑ όσον αφορά την ταυτοποίηση μεμονωμένων οστών αγνοουμένων .

«Εμείς δεν αφαιρούμε κανένα από τον επίσημο κατάλογο», είπε ο κ. Νέστορος, σημειώνοντας πως είναι ηθική υποχρέωση της ΔΕΑ  να ενημερώνει την κάθε οικογένεια αγνοουμένου για τα ευρήματα που έχουν σχέση με το αγαπημένο της πρόσωπο, ώστε να κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους συγγενείς των αγνοουμένων», υπογράμμισε ο κ. Νέστορος, και σημείωσε πως “αν μια οικογένεια δεν θέλει να παραλάβει τα οστά αυτό είναι θέμα δικό της, αλλά πρέπει να τους δίνουμε απαντήσεις ορθές και τεκμηριωμένες, και να θέτουμε τέρμα στην αβεβαιότητά τους”.

Είπε ακόμη πως «υπήρξαν περιπτώσεις που ταυτοποιήσαμε μετά την παράδοση λειψάνων και άλλα επιπρόσθετα λείψανα και ενημερώσαμε τις οικογένειες. Το θέμα είναι ηθικό που ενημερώνουμε τις οικογένειες για τις ταυτοποιήσεις», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Φωτίου πως «η ΔΕΑ και ένα κομματάκι οστών να βρει και το ταυτοποιήσει αφαιρεί τον κάτοχό του από τον κατάλογο των αγνοουμένων και τον θεωρεί πεσόντα», ο κ. Νέστορος είπε πως «η ΔΕΑ δεν διατηρεί κάποιον κατάλογο από τον οποίο αφαιρεί αγνοούμενους που ταυτοποιούνται ή ενημερώνει τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τις ταυτοποιήσεις. Αυτό είναι δουλειά του Επιτρόπου Προεδρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, εξου και υπάρχει πρόσωπο που ενημερώνει τον κατάλογο των αγνοουμένων σε σχέση με το ποια άτομα έχουν ταυτοποιηθεί», επεσήμανε.

Σημείωσε πως «εμείς βλέπουμε στη βάση δεδομένων μας ποιοι ταυτοποιήθηκαν από τον κατάλογο των αγνοουμένων. Εμείς όμως δεν στέλνουμε επιστολή σε κάποιον οργανισμό για να αφαιρεθεί κάποιος από τον κατάλογο γιατί είναι πιθανόν να βρεθούν λείψανα ενός προσώπου και σε κάποια άλλη περιοχή», όπως πχ στις περιπτώσεις δευτερογενών χώρων ταφής για τις οποίες έχουν γίνει αρκετές ανασκαφές, όπως επεσήμανε.

Ο κ. Νέστορος είπε επίσης πως «η ΔΕΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με υποθέσεις στις οποίες δεν βρίσκει ανατομικούς σκελετούς για διάφορους λόγους: ή γιατί υπήρξαν σκόπιμες μετακινήσεις, ή γιατί υπήρξε διατάραξη του χώρου ταφής από καλλιέργεια των χωραφιών, από οικοδομική ανάπτυξη, από χωματουργικές εργασίες ή και περιβαλλοντικές αλλαγές, ή εάν οι αγνοούμενοι παρέμειναν άταφοι».

Σημείωσε ακόμη πως «αν αφαιρούσαμε άτομα από τον κατάλογο των αγνοουμένων δεν θα βρίσκαμε τις τέσσερις λανθασμένες ταυτοποιήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του μονομερούς προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και δεν θα ταυτοποιούσαμε πεσόντες που δεν βρίσκονται μέσα στους επίσημους καταλόγους της ΔΕΑ”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy