Δέκα χιλιάδες αποβιώσαντες και πρόσωπα δεν μπορούν να εντοπιστούν στο Τμήμα Φορολογίας

Τα βιβλία γράφουν ότι χρωστούν 20,6 εκατ. ευρώ, τα οποία προφανώς δεν θα πληρωθούν ποτέ 


Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες αποβιώσαντες καθώς και πρόσωπα τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν. Μάλιστα το Τμήμα χρεώνει κάθε χρόνο τους λογαριασμούς των πιο πάνω προσώπων με τόκους και επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα οι οφειλές τους να έχουν φτάσει τα 70,6 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι και το ίδιο το Τμήμα παραδέχεται ότι «δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για εξόφληση» των πιο πάνω ποσών.

Πρόσφατα το Τμήμα Φορολογίας έστειλε επιστολή σε πρόσωπο το οποίο απεβίωσε το 1988, δηλαδή πριν 30 χρόνια. Στην επιστολή απάντησε με σαρκαστικό τρόπο η εγγονή του αποβιώσαντος, η οποία περιέγραψε το τοπογραφικό όπου βρίσκεται η «μόνιμη κατοικία εδώ και 30 χρόνια» του παππού της. Επεσήμανε ωστόσο προς το Τμήμα ότι: «Ένας άνθρωπος που ήταν συνταξιούχους από το 1981 μέχρι το θάνατό του το 1988, χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον εισόδημα, δεν νομίζω να βοηθήσει και πολύ στο χάος που προκλήθηκε στα ταμεία του κράτους από τους φαγάνες καρεκλοκένταυρους που τρώνε με δέκα μασέλες εδώ και… από πάντα βασικά». Μάλιστα υπέδειξε προς το Τμήμα το έξής: «Φιλικά σάς συστήνω όπως προσπαθήσετε να εισπράξετε φόρους εκατομμυρίων από γνωστούς φοροφυγάδες οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή και να πάψει το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια αν πληγώσει τα αισθήματά τους».

Η επιστολή της εγγονής αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας γέλωτα αλλά και ποικίλα σχόλια από τους χρήστες των Μέσων. Μάλιστα αυτό ανάγκασε το Τμήμα Φορολογίας να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι «σε κάποιες περιπτώσεις αποθανόντων δεν έχει επικαιροποιημένη πληροφόρηση από τους διαχειριστές/κληρονόμους […] (και) υπάρχει η πιθανότητα να έχουν σταλεί επιστολές και σε τέτοια πρόσωπα». Επίσης, προέτρεψε τους διαχειριστές/κληρονόμους οι οποίες παραλαμβάνουν επιστολή για οφειλές αποβιώσαντος, να ενημερώνουν το Τμήμα ώστε να γίνονται οι δέουσες ενέργειες, «δηλαδή να ενημερωθεί το μητρώο του Τμήματος και να προχωρήσει η διαδικασία της διαγραφής των οφειλών του αποθανόντος, όταν αυτό προνοείται από τη σχετική νομοθεσία».

Με αφορμή το πιο πάνω περιστατικό, η εφημερίδα μας έψαξε και βρήκε στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας υπάρχουν συνολικά 9.965 πρόσωπα τα οποία δεν μπορούν να εντοπιστούν   επειδή είτε έχουν αποβιώσει είτε όλες οι προσπάθειες για εντοπισμό τους έχουν αποτύχει. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των αποβιωσάντων ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού αρκετοί φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει επιστολή από το Τμήμα εδώ και χρόνια. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του προσώπου ο οποίος απεβίωσε το 1988 και του οποίου, σύμφωνα με την εγγονή του, δεν στάληκε επιστολή από το Τμήμα εδώ και 30 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, το Τμήμα Φορολογίας συνεχίζει να χρεώνει με τόκους και επιβαρύνσεις τα πιο πάνω πρόσωπα, παρότι, όπως παραδέχεται σε επιστολή την οποία απέστειλε πρόσφατα στη Βουλή, «δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για εξόφληση» των οφειλών αυτών. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία ο αρχικός οφειλόμενος φόρος των 9.965 προσώπων ήταν 32 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της παρέλευσης πολλών ετών επιβλήθηκαν επίσης 34,8 εκατ. ευρώ τόκοι και άλλα 3,8 εκατ. ευρώ ως επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα σήμερα οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται στα 70,6 εκατ. ευρώ.

Άλλα 731,5 εκατ. ευρώ στο χάσε δευτέρι

Οι περιπτώσεις με τους αποβιώσαντες δεν είναι οι μοναδικές για τις οποίες δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική είσπραξης των οφειλών. Το χάσε δευτέρι περιλαμβάνει επίσης 23.313 πρόσωπα τα οποία είτε βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης (κάποιοι είναι ήδη πτωχεύσαντες) είτε δεν έχουν -και ούτε υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να αποκτήσουν- πηγές εισοδήματος, ή περιουσιακά στοιχεία, ή πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Μάλιστα οι συνολικές οφειλές των υπό αναφορά προσώπων είναι 731,5 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτή την περίπτωση το Τμήμα Φορολογίας συνεχίζει να χρεώνει τους φορολογούμενους εδώ και χρόνια, με φόρους και επιβαρύνσεις.

Από τα 23.313 πρόσωπα οι 20.292 είτε περιλαμβάνονται ήδη στον κατάλογο των πτωχευσάντων είτε βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή εκκαθάριση. Οι αρχικές οφειλές των πιο πάνω προσώπων ήταν 230,4 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της παρέλευσης πολλών ετών επιβλήθηκαν επίσης 200,6 εκατ. ευρώ τόκοι και άλλα 47,4 εκατ. ευρώ ως επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται σήμερα σε 478,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης στο μητρώο του Τμήματος Φορολογίας υπάρχουν 3.385 πρόσωπα, τα οποία, όπως αναφέρει το Τμήμα στην επιστολή του προς τη Βουλή, δεν έχουν και ούτε υπάρχει προοπτική να αποκτήσουν είτε ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, είτε πηγές εισοδήματος, είτε πρόσβαση σε δανειοδότηση, είτε άλλα μέσα για αποπληρωμή των οφειλών τους. Οι αρχικές οφειλές των πιο πάνω προσώπων ήταν 116 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της παρέλευσης πολλών ετών επιβλήθηκαν επίσης 117 εκατ. ευρώ τόκοι και άλλα 20,3 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ ως επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται σήμερα σε 253,2 εκατ. ευρώ.

Και 747,6 εκατ. ευρώ σε εκκρεμότητα

Εν τω μεταξύ, υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία οφειλών οι οποίες επίσης ενδέχεται να μην εισπραχθούν ποτέ.

Συγκεκριμένα, στα βιβλία του Τμήματος Φορολογίας υπάρχουν οφειλές ύψους 747,6 εκατ. ευρώ για τις οποίες είτε υποβλήθηκε προσφυγή είτε οι οφειλέτες έχουν ακυρωθεί από το μητρώο του ΦΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση το Τμήμα συνεχίζει εδώ και χρόνια να χρεώνει τόκους και επιβαρύνσεις, παρότι ενδέχεται να μην εισπράξει ποτέ αυτές τις οφειλές.

Οι αρχικές οφειλές όσων διαγράφηκαν από το μητρώο του ΦΠΑ ήταν 40,2 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της παρέλευσης πολλών ετών επιβλήθηκαν επίσης 50,6 εκατ. ευρώ τόκοι και άλλα 21,4 εκατ. ευρώ ως επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται σήμερα σε 112,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης για όσους υπέβαλαν ένσταση οι αρχικές οφειλές ήταν 598,4 εκατ. ευρώ, αλλά λόγω της παρέλευσης πολλών ετών επιβλήθηκαν επίσης 30,4 εκατ. ευρώ τόκοι και άλλα 6,6 εκατ. ευρώ ως επιβαρύνσεις, με αποτέλεσμα οι συνολικές οφειλές να ανέρχονται σήμερα σε 635,4 εκατ. ευρώ.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.