Δέκα χρόνια, κάθε χρόνο και χειρότερα…

Αγκύλωση στα δάχτυλα πρέπει να έπαθε ο Νίκος Αναστασιάδης τις τελευταίες βδομάδες από τις πολλές κορδέλες που ψαλιδίζει σε εγκαίνια στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό. Υπάρχουν έργα π.χ. στη Λάρνακα τα οποία εξήγγειλε 3-4 φορές (κάθε φορά που επισκεπτόταν την πόλη) για να παρουσιάσει… έργο, ωστόσο έμεναν στα χαρτιά. Δεν έμεινε κάτι που δεν έχει εγκαινιάσει εδώ και ένα μήνα.

Καταλαβαίνω ότι θέλει να φαίνεται το όνομά του σε πλακέτες θεμέλιων λίθων και εγκαινίων, αλλά έφτασε να εγκαινιάζει έργα που είτε είναι ατέλειωτα, είτε έχουν ήδη εγκαινιαστεί!

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει εγκαινιάσει τα πάντα. Έχει εγκαινιάσει έργα τα οποία είναι ήδη εγκαινιασμένα εδώ και 2-3 χρόνια. Έχει εγκαινιάσει έργο το οποίο ακόμα δεν λειτουργεί. Έχει εγκαινιάσει ακόμα, ε πατέντα της κυβέρνησης, έργο το οποίο χωρίστηκε σε μέρη για να εγκαινιάσει χωριστά τα τρία μέρη του ίδιου έργου!

Έχει γίνει ανέκδοτο στην κοινωνία. Μετά το «δεσμεύομαι» και το «offshore president», έγινε τώρα ο «Πρόεδρος των εγκαινίων». Χρήστες στο Facebook αναρτούσαν σε ποστ και αυτοί τα δικά τους… «εγκαίνια»: από σπιτάκια σκύλων μέχρι φούρνους μικροκυμάτων «καλώντας» τον Νίκο Αναστασιάδη να κόψει την κορδέλα.

«Τα έργα ομιλούν από μόνα τους. Συνεπώς, τα λόγια περιττεύουν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ένα χαιρετισμό του, κάνοντας λόγο για μια δεκαετία αναγέννησης των δήμων και κοινοτήτων.

Μόνο που για μια 10ετία ο κόσμος δεν… αναγεννήθηκε κατ’ ακρίβεια. Ίσως ο οικογενειακός περίγυρός του να αναγεννήθηκε, αλλά ας βγει και έξω να ρωτήσει και άλλους πέραν των επιχειρήσεων της οικογένειάς του και των φίλων τους. Το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο έδειξε πρόσφατα ότι το 99% των Κυπρίων ανησυχούν για το κόστος ζωής και τον κίνδυνο φτώχειας, πολύ περισσότερο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μιλώντας για δεκαετία «αναγέννησης» σίγουρα θα έχει υπόψιν του την πόλη του «που πετά». Την ίδια στιγμή όμως, μια άλλη πόλη χανόταν, σχεδόν οριστικά, με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών να μας καθησυχάζει και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ να μη «βλέπει εξελίξεις» στην Αμμόχωστο. Σε αυτήν τη δεκαετία «αναγέννησης» μπήκε το Κυπριακό με το ένα πόδι στον τάφο της διχοτόμησης.

Σε αυτή τη δεκαετία… «αναγέννησης» η Κύπρος μάθαινε νέο άθλημα: την ελεύθερη πτώση στο Δείκτη Διαφθοράς. Στο Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2022, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός Διεθνής Διαφάνεια, η Κύπρος κατατάσσεται στην 52η θέση, μια θέση χαμηλότερα από πέρσι και στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Για την ιστορία, το 2018 ήταν στην 59η θέση, το 2019 στην 58η, το 2020 στην 57η και το 2021 στην 53η. Κάθε χρόνο και χειρότερα, άτε να φτάσουμε και στο Νούμερο 1. Ο οργανισμός αναφέρει ότι η Κύπρος, μεταξύ άλλων, δεν είναι σε θέση να διερευνήσει αποτελεσματικά και να διώξει υποθέσεις διαφθοράς.

Αμφιβάλλω αν ένιωσαν ντροπή ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διαβάζοντας αυτήν την είδηση. Ενδεχομένως να μη διαβάζουν, σε αντίθεση με κάποιους διαβαστερούς που ξέρω που έχουν και πέντε και έξι χιλιάδες βιβλία στη βιβλιοθήκη τους.

Η Κύπρος χρειάζεται έντιμους ανθρώπους και πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για αυτό. Αυτό που περνά από το χέρι μας σήμερα είναι η ψήφος μας. Καλή ψήφο λοιπόν στην εντιμότητα και την ειλικρίνεια.

Παναγιώτης Πενταλιώτης

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy