Δέκα χρόνια κέρδισαν στο προσδόκιμο ζωής οι πλούσιες χώρες

Οι λεγόμενες πλούσιες χώρες του κόσμου έχουν κερδίσει περισσότερα από 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής κατά μέσο όρο από το 1970, σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Κατά μέσο όρο σε άνδρες και γυναίκες, οι ΗΠΑ, με – 78,8 χρόνια ζωής – κατατάσσονται στην 27η θέση στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ των 34 χωρών του Οργανισμού.

Πριν από σαράντα χρόνια, οι Αμερικανοί είχαν κερδίσει ένα χρόνο στο προσδόκιμο ζωής αλλά σήμερα βρίσκονται πολύ κάτω στις κατατάξεις σύμφωνα με την μελέτη.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα άλλα έθνη σε δαπάνες υγείας κατά κεφαλή, οι οποίες είναι δυόμιση φορές περισσότερες από το μέσο όρο.

Η μέση διάρκεια ζωής σε όλα τα έθνη του ΟΟΣΑ, ανήλθαν σε 80,5 χρόνια το 2013, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 10 χρόνια από το 1970.
Ένα μόνιμο χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των γυναικών, οι οποίες ζουν περισσότερο, έχει σταδιακά μειωθεί από περίπου επτά χρόνια σε πέντε, αναφέρεται στην μελέτη.

Στην Ιαπωνία, την Ελβετία και την Ισπανία το προσδόκιμο ζωής είναι τα 83,4 χρόνια και ακολουθούν Ιταλία, Γαλλία και Αυστραλία. Στις πιο κάτω θέσεις ακολουθούν η Σλοβακία και η Ουγγαρία και στην τελευταία θέση είναι το Μεξικό.

Για τη μείωση του προσδόκιμου ζωής στις ΗΠΑ ευθύνονται, σύμφωνα με τη μελέτη, διάφοροι παράγοντες όπως οι αδυναμίες στο σύστημα υγείας και το γεγονός ότι εκατομμύρια Αμερικανών είναι ανασφάλιστοι.
Η παράνομη χρήση ναρκωτικών, τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, τα τροχαία ατυχήματα και ανθρωποκτονίες είναι επίσης παράγοντες που έχουν σπρώξει το προσδόκιμο προς τα κάτω.

Χώρες όπως η Αυστρία, η Εσθονία, η Γαλλία και η Ουγγαρία έχουν καταφέρει να καταγράψουν σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά των καπνιστών και στην κατανάλωση αλκοόλ.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.