Δέκα κόκκινες γραμμές της Ένωσης Δήμων για τη μεταρρύθμιση

Ποιες οι θέσεις της και ποιες αλλαγές περιμένει από τη Βουλή

Μια δεκάδα εισηγήσεων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και κόκκινες γραμμές έχει υποβάλει η Ένωση Δήμων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως γνωστό, τα δύο κυβερνητικά νομοσχέδια βρίσκονται ενώπιον της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση σε νόμους, χωρίς όμως να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία των εταίρων με την κυβέρνηση. Ένας από τους βασικότερους είναι η Ένωση Δήμων, η οποία έχει διαφωνήσει με το Υπουργείο Εσωτερικών σε ζητήματα τα οποία καταγράφονται σε έγγραφο που έχει συνταχθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, οι κόκκινες γραμμές της Ένωσης Δήμων άπτονται της αυτοτέλειας των δήμων, που αποτελεί κεντρικό στόχο της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ένωση Δήμων αναμένει από τη Βουλή να προβεί σε τροποποιήσεις και να υιοθετήσει τις δικές της θέσεις, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διοικητική εποπτεία, την εξουσία λήψης αποφάσεων για έργα, το κεφάλαιο των πολεοδομικών Αρχών, τις σχολικές εφορείες και το οικονομικό κομμάτι. Ο δεκάλογος των θέσεων που έχει προβάλει η Ένωση Δήμων στο πλαίσιο της διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά έχει απορριφθεί, είναι ο εξής:

 Εξουσία για μικρά έργα σε πάρκα και χώρους πρασίνου

Η πρόταση της κυβέρνησης διατηρεί την υποχρεωτική συναίνεση του κράτους, ως ιδιοκτήτη, γεγονός που προκαλεί χρονοβόρες διαδικασίες και πολλά πρακτικά προβλήματα στην υλοποίηση μικρών αλλά σημαντικών έργων.

Η θέση της Ένωσης Δήμων είναι η διαχείριση, αξιοποίηση, συντήρηση, σχεδιασμός, τοπιοτέχνηση και βελτίωση πάρκων, κήπων, γηπέδων, κολυμβητικών δεξαμενών, χώρων υγιεινής, χώρων αναψυχής και υποδομών πολιτισμού να γίνεται χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Το ίδιο ζητά η Ένωση Δήμων να ισχύει και για την έκδοση των σχετικών αδειών σε χώρους πρασίνου που παραχωρούνται προς χρήση στο δήμο.

Η εισήγηση της Ένωσης Δήμων αποσκοπεί στην επίλυση πρακτικών και καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στον τομέα αυτό χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα του ιδιοκτήτη.

Αφαίρεση παράτασης πέντε ετών για πολεοδομικές Αρχές

Στο κεφάλαιο της αδειοδότησης, θέση της Ένωσης Δήμων είναι ότι είναι αχρείαστη η παράταση των πέντε ετών για την αναγνώριση δήμων ως πολεοδομικών Αρχών. Αντ’ αυτού, εισηγείται όπως αφαιρεθεί η χρονική περίοδος των πέντε χρόνων και εισαχθεί πρόνοια για Κανονισμούς που να καθορίζουν από τώρα κριτήρια για την αναγκαία στελέχωση, τεχνογνωσία και οικονομική βιωσιμότητα της πολεοδομικής υπηρεσίας. Επιπροσθέτως, εισήγηση της Ένωσης Δήμων είναι να εξαιρεθούν οι νέοι δήμοι που θα συσταθούν αποκλειστικά από κοινότητες για ένα χρόνο για να μη βρεθούν απροετοίμαστοι.

Σύμφωνα με την Ένωση Δήμων, η παράταση πέντε χρόνων θα αδικήσει πολλούς από τους δήμους που θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία πολύ νωρίτερα.

 Διαχωρισμός υγειονομικών υπηρεσιών

Στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών, το Υπουργείο Εσωτερικών διατηρεί τη θέση ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων τίθενται υπό αξιολόγηση ως προς την επάρκειά τους από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Η Ένωση Δήμων αντιτείνει ότι η διατύπωση αυτή περιορίζει τη διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, που είναι βασικός πυλώνας και στόχος της μεταρρύθμισης και είναι και περιττή, αφού υπάρχουν ειδικές νομοθεσίες που προνοούν για τον έλεγχο αυτό.

Ειδική κατανομή εσόδων προς τους δήμους

Για την ειδική κατανομή των εσόδων προς τους δήμους, η Ένωση Δήμων ζήτησε όπως προστεθεί πρόνοια που να καθορίζει ότι τα έσοδα δεν θα είναι λιγότερα από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών και θα αναπροσαρμόζονται ανά πενταετία, σύμφωνα με το ρυθμό ανάπτυξης.

Αντ’ αυτού προστέθηκε εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο, σε περίπτωση ουσιώδους μείωσης των εσόδων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο εδάφιο, δύναται να παρέχει κρατική χορηγία στους δήμους.

Η Ένωση Δήμων επιμένει εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στο κράτος να αποφασίσει για την κρατική χορηγία.

Απάλειψη διοικητικής εποπτείας των δήμων από τον Υπουργό Εσωτερικών

Μια από τις βασικότερες διαφωνίες της Ένωσης Δήμων με το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η επιμονή της κυβέρνησης να διατηρήσει διοικητική εποπτεία επί των δήμων ο Υπουργός Εσωτερικών. Η Ένωση Δήμων ζητά διαγραφή του άρθρου αυτού εκτιμώντας ότι καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα και στόχο της μεταρρύθμισης και θέτει τους δήμους υπό την κηδεμονία του υπουργού. Από τη στιγμή που υπάρχει το δικαίωμα της ιεραρχικής προσφυγής και της προσφυγής στο Διοικητικό Δικαστήριο, η πρόνοια του εν λόγω άρθρου δεν χρειάζεται, είναι η θέση της οργάνωσης των δήμων.

Συντήρηση σχολικών μονάδων

Η Ένωση Δήμων, στο στάδιο της διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε οι Κανονισμοί για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων να εκδίδονται από τον δήμο και να εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, αντί των προνοιών του άρθρου 138 που προνοεί έκδοση των Κανονισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατάθεσή τους στη Βουλή. Η θέση αυτή δεν υιοθετήθηκε.

Επιτροπή Σχολικών Υποδομών και Κτιρίων

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την έκδοση των σχετικών Κανονισμών για την Επιτροπή Σχολικών Υποδομών και Κτιρίων και γενικά για τις σχολικές εφορείες, επί των οποίων η Ένωση Δήμων ζητά όπως οι Κανονισμοί εκδίδονται από το δήμο και εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεταβατική διάταξη για τις Δημοτικές Επιτροπές Σχολικών Υποδομών και Κτιρίων

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης με το υπουργείο, η Ένωση Δήμων ζήτησε όπως η αναφορά «με την πάροδο πέντε ετών» αντικατασταθεί με την αναφορά «μέχρι πέντε έτη από την ψήφιση του νόμου», θέση η οποία απορρίφθηκε.

Κατά την άποψη της Ένωσης Δήμων, η ανάληψη των σχολικών εφορειών από τους δήμους σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου (πέραν των 10 ετών) δημιουργεί εύλογες απορίες για τους λόγους αυτής της απόφασης και των σκοπιμοτήτων που ενδεχομένως να εξυπηρετεί. Από τη στιγμή που το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει μεταβατική περίοδο με συγκεκριμένα βήματα και διατάξεις, είναι πλεονασμός να προστίθενται μεγάλοι περίοδοι αναμονής για την ανάληψη καθηκόντων από τους δήμους, είναι η θέση της Ένωσης Δήμων.

Κοστολόγηση νέων αρμοδιοτήτων και μεταφορά πόρων

Η Ένωση Δήμων εισηγείται να εξευρεθεί ο μηχανισμός και να εισαχθεί ρητή αναφορά εντός του νομοσχεδίου για την κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων που θα αναλάβουν οι δήμοι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων από το κράτος προς τους δήμους, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα των σχολικών εφορειών και της κοινωνικής πολιτικής, τις πολεοδομικές άδειες, τη συντήρηση δρόμων και άλλα.

Διαχείριση βιομηχανικών περιοχών

Στη διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών για το κεφάλαιο της διαχείρισης των βιομηχανικών περιοχών, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων προέβαλε το επιχείρημα ότι ουσιαστικά οι δήμοι σήμερα εκτελούν αυτά τα καθήκοντα, χωρίς όμως να διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους. Ως εκ τούτου, μια από τις πιο βασικές αρχές της Ένωσης Δήμων από την αρχή της διαβούλευσης με το κράτος για τη μεταρρύθμιση ήταν και παραμένει η αρμοδιότητα της διαχείρισης των βιομηχανικών περιοχών να περιέλθει στους δήμους, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy