Δέκα μήνες αναμονή και ένα βουνό έγγραφα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

 

Την ώρα που ο ολόκληρος ο πλανήτης σείεται από την ενεργειακή κρίση και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο πληρώνουν ίσως το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη (μαζί με το χαράτσι για του ρύπους), οι κρατικές υπηρεσίες απαιτούν 8-10 μήνες και ένα βουνό από έγγραφα για να δώσουν άδεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Και αυτό είναι το καλό σενάριο, καθώς, όπως καταγγέλθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία διαρκεί χρόνια, δεν υπάρχει ομοιομορφία στη διαχείριση των αιτήσεων, με αποτέλεσμα η κάθε Αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης να βάζει τους δικούς της κανόνες και χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί εντελώς από τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών λόγω των διαταγμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας έδωσαν προθεσμία στις κρατικές υπηρεσίες να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται, ενώ καθόρισαν νέα συνεδρία της Επιτροπής αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο Κώστας Κώστα, βουλευτής του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρία υπενθύμισε ότι με παρεμβάσεις της Βουλής επιλύθηκαν προβλήματα, όπως το τέλος το οποίο επιβλήθηκε από διάφορες Τοπικές Αρχές. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, το νέο διάταγμα το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών έφερε νέα σοβαρά προβλήματα, όπως ο αποκλεισμός των κατοίκων 168 κοινοτήτων από τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, η ανομοιομορφία όσον αγορά τα έγγραφα τα οποία απαιτεί η κάθε Τοπική Αρχή κτλ.

«Εάν πραγματικά θέλουμε να διεισδύσουν σημαντικά οι ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, αν πραγματικά θέλουμε με την ακρίβεια που υπάρχει στην Κύπρο σήμερα με το ρεύμα να δώσουμε την ευχέρεια στον κόσμο να βάλει φωτοβολταϊκά, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να σταματήσει η γραφειοκρατία και να ζητά πλέον η κάθε Αρχή ό,τι ζητά και η άλλη», υπέδειξε.

Αναφερόμενος επίσης στα προσκόμματα τα οποία θέτουν οι κρατικές υπηρεσίες, υπέδειξε ότι: «Το μόνο που καταφέρνουμε να κάνουμε είναι να δυσκολεύουμε τον κόσμο που προσπαθεί να γλιτώσει λίγα λεφτά από τις ψηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος με την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy