Δέκα Πρέσβεις κληθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ λόγω τοποθέτησής τους υπέρ του προφυλακισμένου Ο. Καβάλα


Δέκα Πρέσβεις, μεταξύ τους οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, στην Άγκυρα κλήθηκαν στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας της τοποθέτησής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος εδώ και τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣύμφωνα με  διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, οι Πρέσβεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας στην Άγκυρα κλήθηκαν στο τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις τους σχετικά με την υπόθεση κατά του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα.

Οι προαναφερθείσες πρεσβείες ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, αναφέροντας από τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η υπόθεση κατά του Οσμάν Καβάλα που βρίσκεται σε εξέλιξη πλήττει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Οι δέκα Πρέσβεις αναμένεται να προσέλθουν σήμερα το πρωί στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Ο 63χρονος Καβάλα είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2017 με διάφορες κατηγορίες σχετιζόμενες με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Γκεζί το 2013 και το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Αρνείται όλες τις κατηγορίες αλλά δεν έχει αποφυλακιστεί παρά την καταδίκη της Άγκυρας από το ΕΔΑΔ τον Δεκέμβριο του 2019. Κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη και θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στις 26 Νοεμβρίου.

Δυτικές Πρεσβείες ζήτησαν χθες μια δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβάλα.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα, καλούμε την Τουρκία να διασφαλίσει την επείγουσα αποφυλάκισή του”, ανέφεραν οι πρεσβείες.

Αντιδρώντας, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ ότι η Τουρκία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ότι είναι απαράδεκτο πρέσβεις να κάνουν συστάσεις και υποδείξεις στο δικαστικό σώμα για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης διέταξε τον περασμένο Σεπτέμβριο την Τουρκία να αποφυλακίσει τον Οσμάν Καβαλά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, διαφορετικά θα ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.