Δέκα βαθμούς αύξηση στη θερμοκρασία στη Σιβηρία τον Μάϊο, ο πιο ζεστός μήνας για την ανθρωπότητα

Οι θερμοκρασίες σημείωσαν άνοδο 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο τον περασμένο μήνα στη Σιβηρία, όπου φιλοξενείται μεγάλο μέρος των μονίμως παγωμένων εδαφών της γης. Ο Μάιος ήταν ο θερμότερος μήνας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus.

Η υπηρεσία Copernicus ανακοίνωσε σήμερα, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος ότι ο φετινός Μάιος ήταν 0,68 βαθμών κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Μαΐου από το 1981 έως το 2010, με πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες σε περιοχές της Αλάσκας, της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ανταρκτικής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, “η μέση θερμοκρασία για τους δώδεκα μήνες έως τον Μάιο του 2020 είναι κοντά στους 1,3 βαθμούς  πάνω από το κανονικό επίπεδο”,  ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Η Συμφωνία των Παρισίων του 2015 την οποία υπέγραψαν σχεδόν 200 χώρες, απαιτεί τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης σε επίπεδα αν είναι δυνατό κάτω από τους 2 βαθμούς ή και 1,5.

Το κύμα καύσωνα σε περιοχές της Σιβηρίας και της Αλάσκας θα προκαλέσει ιδιαίτερο συναγερμό σε περιοχές που πλήγηκαν από τεράστιες δασικές πυρκαγιές πέρυσι.  Το δίκτυο παρακολούθησης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε “εξαιρετικά ανώμαλες” θερμοκρασίες στη Σιβηρία καθ `όλη την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Το δίκτυο Copernicus κατέγραψε πάνω από τις μέσες θερμοκρασίες γύρω από το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, αν και η Άνοιξη ήταν πιο κρύα στον βόρειο Καναδά.

Μέρη της Ευρώπης – από τα Βαλκάνια έως τη Σκανδιναβία – είδαν επίσης πιο κρύες από τις μέσες θερμοκρασίες τον Μάιο, όπως και η Αυστραλία, η νότια Ασία και οι ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι 12 μήνες έως τον Μάιο ήταν 0,7 βαθμοί κελσίου θερμότεροι από τον μέσο όρο του 1981 έως το 2010. Γενικά οι θερμοκρασίες στον πλανήτη συγκεντρωτικά  έχουν αυξηθεί περισσότερο από έναν βαθμό Κελσίου από τα επίπεδα στα μέσα του 19ου αιώνα, κυρίως λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων.

Στην περιοχή της Αρκτικής οι μέσες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου από τα μέσα του 19ου αιώνα, σχεδόν διπλάσιες από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy