Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα για τα γειτονικά κράτη-μέλη της ΕΕ

Δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, πέρασαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία την Παρασκευή, καθώς ρωσικοί πύραυλοι σφυροκοπούσαν την πρωτεύουσα Κίεβο, σύμφωνα με ανταπόκριση του Reuters.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι πολωνικές αρχές συνοριοφυλακής δήλωσαν ότι 29.000 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα από την Ουκρανία την Πέμπτη, με τους μισούς περίπου να δηλώνουν πως διαφεύγουν από τον πόλεμο. Στη Ρουμανία, περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί έφθασαν την Πέμπτη και σχεδόν 3.000 στη Σλοβακία.

Πολλοί περίμεναν επί ώρες σε συνθήκες παγωνιάς για να εγκαταλείψουν την Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με τα αυτοκίνητα να σχηματίζουν ουρές αρκετών χιλιομέτρων προς τα συνοριακά περάσματα. Στην Πολωνία, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη ουκρανική κοινότητα της περιοχής (περίπου 1 εκατομμύριο άτομα) οι αρχές δήλωσαν ότι ο χρόνος αναμονής για να περάσουν τα σύνορα κυμαινόταν από 6 έως 12 ώρες σε ορισμένα σημεία.

Οι οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει έως και 5 εκατομμύρια ανθρώπους στο εξωτερικό, με έως και 3 εκατομμύρια να κατευθύνονται μόνο στην Πολωνία, ενώ ανέφεραν ότι τα καύσιμα, τα μετρητά και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ουκρανία από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε τις επιθέσεις της, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις επιπτώσεις της κρίσης την Κυριακή, με τη Γερμανία έχει ήδη δηλώσει ότι το μπλοκ θα δεχτεί οποιονδήποτε προσπαθήσει να διαφύγει από τη βία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy