Δεκάδες διαδηλωτές εναντίον των περιορισμών του COVID στην Κίνα εξακολουθούν να κρατούνται, λέει ΜΚΟ

Δεκάδες διαδηλωτές εξακολουθούν να κρατούνται στην Κίνα αφού συμμετείχαν σε εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης πέρυσι, δήλωσε την Πέμπτη το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι το πού βρίσκονται ορισμένοι παραμένουν άγνωστο.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πόλεις σε όλη τη χώρα τον Νοέμβριο για να ζητήσουν τον τερματισμό των σκληροπυρηνικών περιορισμών της Κίνας για μηδενικό COVID, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτώντας επίσης μεγαλύτερες πολιτικές ελευθερίες.

Η κυβέρνηση κατάργησε τη στρατηγική της για τον περιορισμό του ιού τον Δεκέμβριο, μετά τον οποίο ένα κύμα λοιμώξεων προκάλεσε άνοδο των νοσηλειών και των θανάτων. Επικεφαλής εκστρατειών και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν αθόρυβα άγνωστο αριθμό διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και δημοσιογράφων.

Την Πέμπτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προέτρεψε το Πεκίνο να απελευθερώσει αμέσως και να αποσύρει όλες τις κατηγορίες εναντίον όλων των κρατουμένων για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του «λευκού χαρτιού», αναφερόμενο στα λευκά φύλλα χαρτιού που κρατούσαν οι διαδηλωτές και συμβόλιζαν την κρατική λογοκρισία. «Οι νέοι στην Κίνα πληρώνουν βαρύ τίμημα που τολμούν να μιλήσουν για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Yaqiu Wang, ανώτερος ερευνητής για την Κίνα στον συγκεκριμένο ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ. «Οι Κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να δείξουν υποστήριξη και να καλέσουν τις κινεζικές αρχές να τους απελευθερώσουν αμέσως».

Η Κυβέρνηση της Κίνας και ο κρατικός μηχανισμός μέσων ενημέρωσης έχουν αναγνωρίσει ελάχιστα τις διαδηλώσεις  – μερικές από τις οποίες σημειώθηκαν σε μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο και η Σαγκάη – και δεν ανέφεραν άμεσα τις κρατήσεις. Ωστόσο, ένα εποπτικό όργανο για τις εγχώριες αρχές επιβολής του νόμου δήλωσε τον Νοέμβριο ότι θα «καταπολεμήσει τις παράνομες εγκληματικές πράξεις που διαταράσσουν την κοινωνική τάξη» σε μια πιθανή προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές. Οι υπηρεσίες ασφαλείας φάνηκαν να κινούνται γρήγορα στον απόηχο των ταραχών, με φίλους και συγγενείς των συμμετεχόντων να επιβεβαιώνουν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις.

Μια μητέρα είπε ότι το παιδί της – ακτιβιστής της κοινότητας ΛΟΑΤ – κρατήθηκε για 30 ημέρες πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Η τοποθεσία και το νομικό καθεστώς αρκετών άλλων διαδηλωτών παραμένει μυστήριο, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αυτές περιλαμβάνουν την 26χρονη Cao Zhixin, συντάκτρια σε εκδοτικό οίκο, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία αφού παρευρέθηκε σε αγρυπνία για τα θύματα μιας φονικής πυρκαγιάς στην επαρχία Xinjiang, η οποία αποτέλεσε έναυσμα για αναταραχές. Σε ένα προηχογραφημένο βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη σύλληψή της, η Cao είπε ότι αρκετοί από τους φίλους της είχαν επίσης τεθεί υπό κράτηση και δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία μαζί της. “Μην μας αφήσετε να εξαφανιστούμε από αυτόν τον κόσμο. Μην μας αφήσετε να μας αφαιρέσουν ή να μας καταδικάσουν για ένα έγκλημα αυθαίρετα”, είπε.

Η ομάδα εκστρατείας Κινέζοι Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των γνωστών κρατήσεων “πιθανώς υποδηλώνει την κορυφή του παγόβουνου”, προειδοποιώντας ότι οι διαδηλωτές “διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξαναγκαστικής εξαφάνισης και βασανιστηρίων”.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.