Δεκάδες δισ. δολάρια οι ζημιές από περιβαλλοντικές καταστροφές το 2021

Από τον θανατηφόρο τυφώνα Ida στις Ηνωμένες Πολιτείες έως τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα και την Ευρώπη, οι καταστροφές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν κοστίσει στον πλανήτη δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, επηρεάζοντας φτωχά αλλά και πλούσια στρώματα του πληθυσμού, χωρίς καμία διάκριση.

Σύμφωνα με μελέτη της οργάνωσης Christian Aid που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το Τhomson Reuters Foundation, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και η ξηρασία σκότωσαν ή και εκτόπισαν εκατομμύρια ανθρώπους σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη αδικία των επιπτώσεων από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν σοβαρό φέτος», δήλωσε η Kat Kramer, επικεφαλής της πολιτικής για το κλίμα στη Christian Aid και συγγραφέας του βιβλίου «Μετρώντας το κόστος 2021: ένα έτος κλιματικής κατάρρευσης».

Η έκθεση εντόπισε 15 από τις πιο καταστροφικές κλιματικές καταστροφές του έτους, συμπεριλαμβανομένων 10 που η καθεμία προκάλεσε απώλειες 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή περισσότερο, με ζημιές που προκλήθηκαν από τις άγριες καιρικές συνθήκες παντού, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία, το Νότιο Σουδάν και τον Καναδά.

Το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες για να μειώσουν τις εκπομπές και να χαλιναγωγήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αναφέρει η έκθεση.

Οι αυξανόμενες εκκλήσεις από χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την κάλυψη «απωλειών και ζημιών» που σχετίζονται με το κλίμα πρέπει να είναι «παγκόσμια προτεραιότητα» το 2022, δήλωσε ο Nushrat Chowdhury, σύμβουλος της Christian Aid για την κλιματική δικαιοσύνη στο Μπαγκλαντές.

Ο Mohamed Adow, διευθυντής του Power Shift Africa, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Ναϊρόμπι, σημείωσε ότι η Αφρική είχε υποστεί το μεγαλύτερο βάρος ορισμένων από τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις φέτος, από τις πλημμύρες έως την ξηρασία.

«Το 2022 πρέπει να είναι η χρονιά που θα παρέχουμε πραγματική οικονομική στήριξη σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης», πρόσθεσε.

Οι καταστροφές του 2021

Ο τυφώνας Ida, που έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Αύγουστο, ήταν στην κορυφή της λίστας για ζημιές ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πέμπτος ισχυρότερος τυφώνας που έφτασε στη χώρα σκότωσε 95 ανθρώπους και άφησε τεράστιες ζημιές σε σπίτια και στην ηλεκτροδότηση.

Μια χειμερινή καταιγίδα που έπληξε το Τέξας τον Φεβρουάριο προκάλεσε τεράστια διακοπή ρεύματος και σημείωσε απώλειες 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σοβαρές πλημμύρες που σάρωσαν τη δυτική και κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2021 προκάλεσαν τεράστιες απώλειες 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έναν αριθμό νεκρών άνω των 240. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες επλήγησαν από ακραίες βροχοπτώσεις που σύμφωνα με τους επιστήμονες προκλήθηκαν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι τεράστιες καταστροφές στην Ασία και το κόστος των πλημμυρών και των τυφώνων στην περιοχή, ανέρχεται συνολικά σε 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο κυκλώνας Yaas, που έπληξε την Ινδία και το Μπαγκλαντές τον Μάιο, οδήγησε σε ζημιές 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και ανάγκασε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Στην Κίνα, οι καταρρακτώδεις βροχές στην κεντρική επαρχία Χενάν προκάλεσαν τεράστιες πλημμύρες τον Ιούλιο, με ζημιές 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 302 νεκρούς. Η βροχή που έπεσε στην πρωτεύουσα της επαρχίας Zhengzhou για τρεις ημέρες ήταν σχεδόν ισοδύναμη με τον ετήσιο μέσο όρο της, πλημμυρίζοντας το μετρό της περιοχής.

Το πραγματικό κόστος των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις της έκθεσης, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε ασφαλισμένες ζημιές . Το οικονομικό πλήγμα τείνει να είναι μεγαλύτερο σε πλούσιες χώρες που μπορούν να αντέξουν οικονομικά την ασφάλιση και έχουν υψηλότερες αξίες ιδιοκτησίας.

Κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν χαμηλή οικονομική επιβάρυνση αλλά μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες , ειδικά στα πιο ευάλωτα μέρη. Για παράδειγμα, οι πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο ανάγκασαν περισσότερους από 850.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλοί από τους οποίους είχαν ήδη εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων ή άλλων καταστροφών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy