Δεκάδες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας

Μελετά τα επόμενά της βήματα η Άντρη Ελευθερίου

Συνολικά 27 υποθέσεις διερευνήθηκαν ή διερευνώνται από την ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης ή και παρενόχλησης από τις οποίες οι 15 έχουν καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου για εκδίκαση, οι οκτώ βρίσκονται υπό διερεύνηση, ενώ αριθμός υποθέσεων βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για μελέτη και οδηγίες, δήλωσε την Κυριακή στο ΚΥΠΕ η λειτουργός του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ελένη Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι η διερεύνηση έκαστης καταγγελίας προχωρά με κάθε εμπιστευτικότητα.

Παράλληλα, ερωτηθείσα για την υπόθεση της Άντρης Ελευθερίου, η οποία δεν θα προχωρήσει, ανέφερε ότι διαπιστώθηκε νομικό κώλυμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της περιόδου που διαπράχθηκαν τα αδικήματα για τα οποία έγινε καταγγελία.

Η κα Κωνσταντίνου είπε ότι για τις σοβαρές αυτές υποθέσεις που τελούν υπό διερεύνηση, η Αστυνομία εξακολουθεί να συλλέγει μαρτυρίες και να λαμβάνει καταθέσεις. Ανέφερε περαιτέρω ότι σε κάποιες από αυτές η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος και αναμένεται να γίνει σύντομα η καταχώρισή τους.

Επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα και το κοινό καλείται να έχει εμπιστοσύνη στην Αστυνομία και στους χειρισμούς που γίνονται και τόνισε εκ νέου ότι διερευνώνται με κάθε εμπιστευτικότητα και τυγχάνουν λεπτού χειρισμού από την ανακριτική ομάδα.

Ερωτηθείσα ειδικά για την εξέλιξη στην καταγγελία της Άντρης Ελευθερίου, ανέφερε ότι η υπόθεση διερευνήθηκε πλήρως, με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα από την ειδική ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και ακολούθως προωθήθηκε στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες.

Στη συνέχεια, ο φάκελος επιστράφηκε στην Αστυνομία, με την απόφαση ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετεί ποινική υπόθεση, αφού διαπιστώθηκε νομικό κώλυμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της περιόδου που διαπράχθηκαν τα αδικήματα για τα οποία έγινε καταγγελία. Ωστόσο, σημείωσε ότι η καταγγελία της Άντρης Ελευθερίου αποτέλεσε την απαρχή ώστε και άλλα άτομα που υπέστησαν αυτού του είδους ποινικές συμπεριφορές και πράξεις να προβούν σε καταγγελία στην Αστυνομία.

​​​​​​Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 8 Μαρτίου παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά την καταγγελία της αθλήτριας για μελέτη.

Τα όσα είχε καταγγείλει η Άντρη Ελευθερίου αφορούσαν το ίδιο πρόσωπο και σύμφωνα με την Ολυμπιονίκη διαπράχθηκαν στους Κοινοπολιτειακούς αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2006 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008.

Η Άντρη Ελευθερίου ήταν το πρώτο πρόσωπο στην Κύπρο που προχώρησε σε καταγγελία μετά την ιστιοπλόο Σοφία Μπεκατώρου στην Ελλάδα. Μετά την Ολυμπιονίκη ακολούθησαν δεκάδες καταγγελίες, αρκετές εξ αυτών οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΡΙΚ η Άντρη Ελευθερίου εξέφρασε την απογοήτευσή της για την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας ότι θα μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει από δω και πέρα.

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.