Δεκαετίες πίσω παίρνει τους Τ/κ η απαγόρευση παράστασης του Γιασάρ Ερσόι από το «συμβούλιο ευπρέπιας»

Το έργο «Το καμπαρέ στο χώρο της φωτιάς», του Γιασάρ Ερσόι, εγκρίθηκε προ καιρού για να ανέβει στη σκηνή του «κρατικού θεάτρου» τον Οκτώβριο.

Μόνο που το «συμβούλιο ευπρέπειας» είχε άλλη γνώμη και λίγο πριν να είναι όλα έτοιμα, έκρινε πως το έργο δεν είναι κατάλληλο. Κι έτσι η τέχνη, «η πιο όμορφη μορφή της ελευθερίας», όπως λέει ο γνωστός καλλιτέχνης, δέχεται ένα ράπισμα. Και η κοινωνία πάει δεκαετίες πίσω, όπως σχολίασε ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, επικρίνοντας την απόφαση.

Το έργο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάνει κριτική στη νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στο άλλο μισό της πατρίδας μας, μετά το 1974. Κι αυτό ενόχλησε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Erdinc Akgur, διευθυντής του «κρατικού» θεάτρου, είχε προτείνει στον Ερσόι, να ανεβάσει ένα έργο, το οποίο «δεν θα επικρίνει, δεν θα ενοχλεί και δεν θα ανησυχεί κανέναν». «Έχοντας υπογραμμίσει την αρχή της ελευθερίας της Τέχνης και των παγκόσμιων αξιών, απέρριψα αυτήν την απαγορευτική και ανήθικη πρόταση», σημειώνει ο Eρσόι και καλεί την κοινωνία να αντιδράσει ενάντια σε αυτή τη νοοτροπία.

«Η σημαντικότερη ιδιαιτερότητα της Τέχνης είναι ότι δεν υπηρετεί καμία εξουσία. Η οικουμενική δύναμη της Τέχνης είναι πολύ πιο ισχυρή από τις πολιτικές εκείνες που επιδιώκουν να την περιορίσουν», λέει ο Γιασάρ Ερσόι σε αναρτήσεις και δηλώσεις του.

Κάτω από τον τίτλο «Η λογοκρισία και η απαγόρευση ενός θεατρικού παιχνιδιού», οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρουν ότι ένα θεατρικό έργο του γνωστού Τουρκοκύπριου ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιασάρ Ερσόι θεωρήθηκε «επικίνδυνο» και απαγορεύτηκε από το τουρκοκυπριακό «κρατικό» θέατρο.

Ersoy
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Νίκος αναστασιάδης παρακολουθεί, μαζί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά ακκιντζί, το θεατρικό έργο, με τίτλο «κύπρος: πικράθηκα στα ελληνικά, πληγώθηκα στα τούρκικα».

Στήριξη από Ακιντζί

Άμεση ήταν η έκφραση στήριξης στον Ερσόι από τον Μουσταφά Ακιντζί. «Το θέατρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας, ο πολιτισμός. Αυτά που παίζονται στη σκηνή είναι σαν καθρέφτης της κοινωνίας. Τις περισσότερες φορές βρίσκουμε τον εαυτό μας εκεί· αντιμετωπίζουμε την κοινωνική μας πραγματικότητα. Ο Γιασάρ Ερσόι είναι ένας πολύτιμος καλλιτέχνης που συνέβαλε σε αυτό το κοινωνικό πρόσωπο στο θέατρο, που αφιέρωσε 50 χρόνια της ζωής του…» Επικρίνει τη λογοκρισία και απαγόρευση του έργου και διερωτάται: «Πήγαμε πίσω πριν από 40 χρόνια;»

Ο ψευδοπρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης, δηλώνοντας μάλιστα πως «αφού το κράτος είναι ο εργοδότης, έχει δικαίωμα να κρίνει το περιεχόμενο».

Μαρία Φράγκου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.