Ένα δεκάλεπτο τετ-α τετ χθες μεταξύ Αναστασιάδη – Τατάρ – Συμφώνησαν σε κοινωνικό δείπνο με το νέο έτος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη δεξίωση που παραθέτει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ με την ευκαιρία των εορτών.

Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν ακόμα ένα κοινωνικό δείπνο στις αρχές του νέου χρόνου προκειμένου να σπάσει ο πάγος.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χθες στη διάρκεια δεξίωσης στο Λήδρα Πάλας που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους, ενώ είχαν μόλις δέκα λεπτά συνομιλίας.

Τους δύο ηγέτες καλωσόρισε ο κ. Στιούαρτ, ο οποίος σε σύντομη ομιλία του εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ στην Κύπρο δεν θα χαλαρώσει τις προσπάθειές του για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν.

Ο κ. Στιούαρτ επεσήμανε πως παρά το ότι το 2022 ήταν μια χρονιά προκλήσεων, εντούτοις υπήρξαν επιτεύγματα και ευχαρίστησε τον Ε/κ διαπραγματευτή και τον Τ/κ ειδικό αντιπρόσωπο, ενώ επαίνεσε τις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές για την επιμονή τους να βρουν κοινό έδαφος σε ένα ευρύ φάσμα τομέων για το κοινό όφελος, παρά τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετώπισαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έφθασε στο Λήδρα Πάλας στις 18:35 και πέντε λεπτά αργότερα έφθασε και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στη δεξίωση ήταν συνεργάτες των δύο ηγετών, ξένοι πρέσβεις διαπιστευμένοι στην Κύπρο, μέλη των δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών και της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές.

Νωρίτερα, χθες το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν αναμένει μέσα από κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεις, όπως η συγκεκριμένη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης του διαλόγου.

Σημείωσε πως ο ίδιος προωθεί την εμπλοκή της ΕΕ σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, προκειμένου εν μέσω εκλογικών διαδικασιών σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία να αποφευχθούν νέα τουρκικά τετελεσμένα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και πως ελπίζει ότι η αποφασιστικότητα του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα εκδηλωθεί με το διορισμό ειδικού απεσταλμένου, όπως ο ίδιος πρότεινε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy