Δεκάλογος για τους νέους τοπικούς άρχοντεςΤι αναμένεται από τις νεοεκλεγείσες τοπικές αρχές για την τουριστική αναβάθμιση δήμων και κοινοτήτων

Του Τάσου Περδίου

Την ημέρα που ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές 2016, ολοκληρώθηκαν μαζί της και τα εύκολα. Από το πιο μικρό χωριό μέχρι τον μεγαλύτερο δήμο, οι πολίτες άκουσαν, διάβασαν και είδαν πολλά. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στα χωριά, η προεκλογική αντιπαράθεση έλαβε κωμικοτραγικές διαστάσεις. Ολα αυτά έχουν τελειώσει, όμως και από σήμερα, ή για την ακρίβεια την ερχόμενη Τρίτη, όταν επανέρχονται οι ρυθμοί της καθημερινότητας, αρχίζουν τα πραγματικά και τα δύσκολα.

paraliakos pezodromos pervolia

 

Οι νέοι δήμαρχοι και κοινοτάρχες μαζί με τα καινούργια Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια αναλαμβάνουν καθήκοντα από την υλοποίηση των οποίων θα κριθεί και η αξιοπιστία ενός εκάστου. Το έργο, ειδικά σε ό,τι αφορά στις κοινότητες, δεν φαντάζει και ανάβαση στο Εβερεστ σε αντίθεση με τις δραματικές διαστάσεις που επιχείρησαν πολλοί να προσδώσουν στο θεσμό του κοινοτάρχη ή του μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου. Ο κόσμος δεν θέλει ταξίδια στο διάστημα αλλά δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, πράσινο και υπηρεσίες. Απλά πράγματα.

Με δεδομένο το γεγονός ότι ο τόπος αναπνέει και θα συνεχίσει ν‘ αναπνέει από τον τομέα του τουρισμού, θελήσαμε να καταγράψουμε τις προσδοκίες από τις Τοπικές Αρχές σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση των πόλεων και των κοινοτήτων, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικές για τον τουρίστα.

Ρωτήσαμε τη λειτουργό της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, τι αναμένει η εταιρεία από τις νέες Τοπικές Αρχές, τόσο από τους δήμους όσοι και από τα Κοινοτικά Συμβούλια της επαρχίας Λάρνακας. Η υλοποίηση της ενιαίας ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας και η περιοχή των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών είναι τα προφανή έργα που θ’ ανεβάσουν το επίπεδο του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας. Μόνο που αργούν και ο τουρισμός δεν μπορεί να περιμένει.

«O ρόλος των Τοπικών Αρχών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον τομέα του τουρισμού. Δεν αναμένουμε βέβαια από τον εκάστοτε δήμαρχο ή πρόεδρο Κοινοτικού Συμβουλίου να ασχοληθεί με ενέργειες τουριστικής προβολής ή ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού. Τούτο είναι θεσμική ευθύνη του ΚΟΤ και των Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στις οποίες οι Τοπικές Αρχές συμμετέχουν.

finikoudes larnaka

 

Εχουν όμως την αποκλειστική ευθύνη για την εικόνα της περιοχής τους, καθότι τα πλείστα παράπονα που λαμβάνουμε διαχρονικά από Οργανωτές Ταξιδίων αλλά και τους ίδιους τους τουρίστες, αφορούν θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων των Τοπικών Αρχών», ανέφερε η κ. Παύλου, τονίζοντας το προφανές: ότι ο τουρίστας δεν ενδιαφέρεται και δεν θα προσέξει μόνο μια εντυπωσιακή μαρίνα αλλά και την ποιότητα των δρόμων, την ευκολία στις μετακινήσεις, την καθαριότητα, το επίπεδο των υπηρεσιών. Ολα, ζητήματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες αυτών που πριν δύο εβδομάδες εξελέγησαν με μυριάδες προγραμματικές δηλώσεις.

Η λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας αναφέρθηκε σε δέκα προτεραιότητες που τίθενται ενώπιον των νέων Τοπικών Αρχών, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τον τομέα του τουρισμού και στις οποίες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση οι νεοεκλεγέντες.

larnaka eparxia

Συνεργασία 

Εμφαση στη συνεργασία και συντονισμό του Δημάρχου/Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου και Δημοτικών Συμβούλων με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας για όλα τα θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τον τουρισμό.

Ομοφωνία 

Οσον αφορά στην προώθηση έργων προτεραιότητας για την πόλη και επαρχία και από κοινού διαβήματα προς τα καθ’ ύλην αρμόδια τμήματα, είναι απαραίτητη η ομοφωνία. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρχε πολυφωνία και διιστάμενες απόψεις για διάφορα θέματα, αποδυνάμωνε τις όποιες προσπάθειες γίνονταν.

Καλαισθησία

Διατήρηση άρτιας εικόνας της πόλης, των τουριστικών περιοχών και των χωριών. Καθαριότητα, ευπρεπισμός και τακτικές ενέργειες τοπιοτέχνησης και αισθητικής αναβάθμισης με έμφαση σε περιοχές όπου διακινούνται τουρίστες. Αυτό έπρεπε να είναι μεν αυτονόητο, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα είναι διάχυτο σε όλη την περιφέρεια.

 

Πολιτισμός

Προστασία και ανάδειξη κτιρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος για ενδυνάμωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και του χαρακτήρα της πόλης και των παραδοσιακών χωριών. Παράλληλα, επιβάλλεται η εφαρμογή σχεδίου κινήτρων για δραστηριοποίηση επιχειρήσεων διαμονής, σίτισης και εργαστήρια τέχνης σε διατηρητέα κτίρια.

Εργα

Δημιουργία έργων αναβάθμισης των περιοχών όπως πλατείες, πλακοστρώσεις και παραλιακοί πεζόδρομοι. Συγκεκριμένα για τη Λάρνακα προτείνεται η δημιουργία τριών νέων πλατειών (Βασιλέως Παύλου, Ζουχούρι, Κεπίρ Τζαμί) και επέκταση των πλακοστρώσεων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης (Αγ. Λαζάρου, Κλεάνθη Καλογερά, περιοχή κεραμιστών στις παρόδους της Πιαλέ Πασιά). Οι παραθαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των προγραμματιζόμενων έργων, για παράδειγμα συνέχιση του παραλιακού πεζόδρομου/ποδηλατόδρομου στη Βορόκληνη και στα Περβόλια και δημιουργία του εν λόγω έργου στην Πύλα. Στα χωριά σημαντική είναι η δημιουργία εξωραϊστικών έργων που να συνάδουν με την αρχιτεκτονική της περιοχής, όπως πλατείες και διορθώσεις των όψεων των κτιρίων.

Ταμπελορύπανση

Καταπολέμηση του χρόνιου προβλήματος της ταμπελορύπανσης. Η μη λήψη επαρκών μέτρων από τις Τοπικές Αρχές δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα οπτικής ρύπανσης. Εισηγούμαστε τη θέσπιση σχετικών κανονισμών και εφαρμογή συγκεκριμένου τύπου πινακίδας σε περιοχές ειδικού χαρακτήρα και όχι μόνο.

Πράσινο

Εμπλουτισμός πρασίνου. Είναι υποχρέωση όλων των Τοπικών Αρχών να διενεργούν κάθε χρόνο ενέργειες φύτευσης, ως μέτρο βελτίωσης του περιβάλλοντα χώρου και κάλυψης του μπετόν που μας κατακλύζει. Αμεση προτεραιότητα είναι η φύτευση του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας πέριξ του δρόμου και στις νησίδες καθώς και η φύτευση κατάλληλων ειδών στις παραλίες, ώστε να αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων επαρχιών.

 

Παραλίες

Οι παραλίες να είναι σε άρτια κατάσταση κυρίως όσον αφορά στην καθαριότητα. Λυπούμαστε να αναφέρουμε ότι σ’ αυτό τον τομέα υστερούν όλες οι παραλίες της Λάρνακας γιατί καμία Τοπική Αρχή διαθέτει εξειδικευμένο μηχάνημα κοσκινίσματος της άμμου.

Αθλητισμός

Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων ευρωπαϊκής ή διεθνούς εμβέλειας με στόχο την προσέλκυση αθλητικού τουρισμού, την αύξηση των αφίξεων και ταυτόχρονα την προβολή της Λάρνακας στο εξωτερικό.

Ενημέρωση

Εγκαιρη ενημέρωση για τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να προβάλλονται προγραμματισμένα στους δυνητικούς επισκέπτες από το εξωτερικό. Μέχρι σήμερα, στις πλείστες των περιπτώσεων, οι εκδηλώσεις ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής χρόνος προώθησης των πιο αξιόλογων εξ αυτών στο εξωτερικό.