Delivery έξω απο σχολεία – Συνήθεια μαθητών οι εξωσχολικές παραγγελίες ροφημάτων και σνακ

Αναδιάρθρωση του τιμοκαταλόγου ζητά ο σύνδεσμος Κυλικειαρχών


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΑντιδράσεις προκαλεί η συνήθεια μαθητών να αγοράζουν ή να παραγγέλνουν σνακ και ροφήματα από γειτονικά υποστατικά τα οποία τους τα παραδίδουν στην είσοδο του σχολείου.

Τα πιο δημοφιλή βέβαια είναι τα σαντουιτς, καφέδες, ζεστές σοκολάτες τα οποία δεν προσφέρονται στις καντίνες και δεν επιτρέπονται με βάση τους κανονισμούς της Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων γιατί δεν είναι υγιεινά.

Μιλώντας με τον πρόεδρο του συνδέσμου Κυλικείων, Λουκά Καψή εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επιτραπεί στα άτομα που διαχειρίζονται τα κυλικεία στα σχολεία να πωλούν ελεύθερα όποιο προϊόν θέλουν. Αρνείται τις κατηγορίες που τους καταλογίζονται όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων αφού προσπαθούν να παρέχουν τα καλύτερα προϊόντα σύμφωνα πάντα με τον τιμοκατάλογο στις πιο προσιτές τιμές.

Ο κ. Καψής δήλωσε ότι γίνονται επίσημοι έλεγχοι γίνονται κάθε ένα – ενάμισι μήνα τόσο για την καθαριότητα όσο και για τις τιμές που πωλούνται. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα παζαράκια τα οποία όπως είπε χαρακτηριστικά γίνονται κατά το δοκούν και εις βάρος των κυλικειαρχών.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκο Νικηφόρου ο οποίος δήλωσε ότι η μείωση των πωλήσεων είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Πρώτον λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε, κάποια παιδιά επιλέγουν να παίρνουν φαγητό από το σπίτι.

Δεύτερον μπορεί κάποιες φορές να παίζει ρόλο η ποιότητα των φαγητών που πωλούνται και οι μαθητές πολλές φορές κάνουν παράπονα ότι το μέγεθος ή η ποσότητα των υλικών στα σαντουιτς δεν τους ικανοποιεί. Και ένας τρίτος παράγοντας είναι το ότι κάποιες καντίνες αυξάνουν τις τιμές τους πέραν του τιμοκαταλόγου με αποτέλεσμα κάποια παιδιά και οι οικογένειες τους να παραπονιούνται.

Ο κ. Νικηφόρου συμφώνησε με τον κ. Καψή στο ότι η λίστα θα πρέπει να μελετηθεί και να αναπροσαρμοστεί ανάλογα και με τις επιθυμίες των μαθητών ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι με μια τέτοια ενέργεια θα αποφευχθεί και η έξοδος των μαθητών από το σχολείο, κάτι το οποίο εγκυμονεί κινδύνους. Επίσης ο κ. Νικηφόρου αναφέρθηκε και στα παζαράκια τα οποία γίνονται με σκοπό την ενίσχυση του ταμείου για τα άπορα παιδιά, ένα θέμα το οποίο έχει ήδη διευθετηθεί μέσω της Εγκυκλίου του υπουργείου που κυκλοφόρησε τον Νοέμβρη.

Στον διάλογο μίλησε και ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων Κυπριανό Λούη ο οποίος είπε ότι δεν έλαβε οποιανδήποτε καταγγελία από το σύνδεσμο κυλικείων όσον αφορά τις αγορές των παιδιών από εξωσχολικές υπηρεσίες.

Ξεκαθάρισε ότι ο τιμοκατάλογος των κυλικείων είναι αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών οι οποίες γίνονται από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και η κατάρτιση του καταλόγου ανταποκρίνεται στους κανόνες υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη για όλες τις ηλικίες των παιδιών. Και αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του σχολείο όπως είπε. Να διασφαλίζεται η ψυχική, η σωματική και η διατροφική υγεία των παιδιών.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι όταν τα παιδιά φύγουν από το σχολείο είναι ελεύθερα να κάνουν ότι θέλουν αλλά όταν βρίσκονται εντός του σχολικού χώρου πρέπει να τηρείται το σχολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται η εκπαίδευση των παιδιών, η ψυχαγωγία αλλά και η διατροφή.

Νικολίνα Φραγκουλλίδου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei