Δεν ακολουθούν την αύξηση της παραγωγικότητας οι μισθοί

 ETUC: Η παραγωγικότητα αυξήθηκε 9 μονάδες πάνω από τους μισθούς σε Κύπρο

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε περισσότερο από τους μισθούς στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (ETUC). Συγκεκριμένα, η ETUC αναφέρει ότι από το 2010 έως το 2019 οι μισθοί αυξήθηκαν λιγότερο από την παραγωγικότητα της εργασίας σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου.

Η αύξηση των μισθών υστερεί σε σχέση με την αύξηση της παραγωγικότητας κατά: 35 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιρλανδία, 17 ποσοστιαίες μονάδες στην Κροατία, 11 ποσοστιαίες μονάδες στην Ισπανία, 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, 7 ποσοστιαίες μονάδες στην Πορτογαλία, 3 ποσοστιαίες μονάδες στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Φινλανδία, 2 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία, 1 ποσοστιαία μονάδα στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στη Σλοβενία και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στη Μάλτα.

«Η δικαιοσύνη και η οικονομική θεωρία απαιτούν οι αυξήσεις των μισθών να ακολουθούν την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε η Esther Lynch, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), τονίζοντας ότι οι εταιρείες «πληρώνουν περισσότερα στους μετόχους και τα αφεντικά σε βάρος των εργαζομένων τους». «Είναι η ανακατανομή σε λάθος κατεύθυνση: ληστεύοντας εκείνους στο κάτω και το μέσο της πυραμίδας για να δώσουν σε εκείνους στην κορυφή», αναφέρει.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει δράση για την υποστήριξη ισχυρότερων συλλογικών διαπραγματεύσεων», σημειώνει.