Δεν ακούαμε ποτέ τους Τ/κ, μηδέ τον Ακιντζί

Της
Νίκης Κουλέρμου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Δεν ακούγαμε ποτέ τους Τ/κ, μηδέ τον Ακιντζί!

Δεν είδαμε σε κανένα τηλεοπτικό πάνελ της κυπριακής τηλεόρασης (ελπίζω να κάνω λάθος) να συζητείται η δραματική παρέμβαση του τέως Τ/κύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με την οποία προειδοποιεί:

Πρώτον ότι «στην παρούσα φάση επικρατεί πλήρως η πολιτική της μη λύσης και η συνέχιση του στάτους κβο. Από όλες τις απόψεις, σήμερα υπάρχει μια προσπάθεια επιβολής και επικράτησης των αντιλήψεων της Τουρκίας. Είναι η πολιτική της νομαρχίας. Υπάρχει μια οργανωμένη επιχείρηση και προσπάθεια για να επικρατήσουν εδώ σε κάθε κατεύθυνση οι αντιλήψεις του AKP και του κ. Ερντογάν. Ίσως υπάρχει η πολιτική της προσάρτησης η οποία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί ή κατονομαστεί. Στο Κραν Μοντανά ήταν έτσι. Όχι δεν ήταν. Τουλάχιστον φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι τότε», δήλωσε.

Δεύτερον: «Η επίτευξη μιας λύσης με τη νότια Κύπρο θα επιφέρει τεράστια οφέλη όχι μόνο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά και στην ίδια την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί μια φιλική χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Με λίγα λόγια η μη λύση του Κυπριακού και η αβεβαιότητα την οποία βιώνουν οι Τ/κ από τη μια και ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της Τουρκίας από την άλλη οδηγούν την τ/κ κοινότητα σε τραγικά αδιέξοδα, στην εξαφάνιση ή και στην ώσμωση από την Τουρκία, με απρόβλεπτες συνέπειες για την προοπτική της λύσης. Δεν κομίζει βέβαια γλαύκας εις Αθήνας ο κ. Ακιντζί για όσους παρακολουθούν και μαραζώνουν με τα δεινά που βιώνουν οι Τ/κύπριοι συμπατριώτες μας. Τα μηνύματα αυτά ωστόσο φαίνεται να περνούν απαρατήρητα από τα ΜΜΕ που είναι χειραγωγημένα από την κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να αντιδρά με ευαισθησία ή να θέλει να πάρει το χέρι των Τ/κυπρίων που το τείνουν για βοήθεια και συνεργασία με την ε/κ κοινότητα. Εκτός από μια και μοναδική φορά που ο κ. Αναστασιάδης απευθύνθηκε με επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ καταγγέλλοντας αυτή την ασφυκτική και αντιδημοκρατική παρέμβαση της Τουρκίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, δεν είδαμε καμία άλλη παρέμβαση. Ο δε Υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να δώσει απτά παραδείγματα, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται σε αιτήματα όταν αυτά εξυπηρετούν το στόχο της ΔΔΟ. Δεν έδωσε ούτε και ένα παράδειγμα. Το μόνο που βίωσε η ε/κ και η διεθνής κοινότητα ήταν η απάθεια αυτής της κυβέρνησης στα χρόνια που είχε απέναντί της ως συνομιλητή τον κ. Ακιντζί και τον διέβαλλε ως «όργανο της Άγκυρας»! Ότι δεν μπορούσε ούτε ένα οδόφραγμα να ανοίξει αν δεν έπαιρνε το «ok» της Άγκυρας. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο και την πολιτική του Κύπριου Ακιντζί επέτρεψε στην Άγκυρα να προωθήσει τα σχέδια και τις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της με μεγαλύτερο θράσος μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Επιπλέον, η κυβέρνηση παρέμεινε απαθής μπροστά στις ασφυκτικές πιέσεις που βιώνει η τ/κ κοινότητα από την Τουρκία και τις πολιτικές της, ενώ σύμφωνα και με τον λέκτορα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Νίκο Μούδουρο (Χαραυγή, 14/11/2021), «η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε να συγκροτήσει πολιτικές προσανατολισμένες περισσότερο στην οικονομική συνεργασία και στη διάνοιξη νέων πεδίων σχετικής απεξάρτησης από τη βαριά οικονομική σκιά της Άγκυρας».

Το μοναδικό συμπέρασμα είναι ότι απλά δεν ακούμε τη φωνή των Τ/κυπρίων. Πόσω μάλλον να ενώσουμε τη φωνή και τις δυνάμεις μας με όσους επιδιώκουν λύση και επανένωση.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.