Δεν ακούν κι επιβάλλουν το «test to stay»

Δεν διασκεδάστηκαν οι ανησυχίες των εκπαιδευτικών και των γονέων

Πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Παιδείας, σύσκεψη για ενημέρωση εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και των οργανωμένων γονέων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης για την εφαρμογή του test to stay στα σχολεία.

Ενημερώθηκαν αλλά δεν ικανοποιήθηκαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι γονείς για την εφαρμογή του «test to stay» στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και έθεσαν σωρεία ερωτημάτων, με την ΟΕΛΜΕΚ να ζητά από τους υπουργούς «να κάνουν δεύτερες σκέψεις».

O ΥΠΠΑΝ υπογράμμισε ότι «είναι ένα μέτρο που θα λάβουμε τώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο». Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, είπε ότι θα υπάρχουν κινητές μονάδες σε όλα τα σχολεία, ενώ σημείωσε ότι το μέτρο θα είναι προαιρετικό. Η ημέρα έναρξης εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί σήμερα.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης είπε ότι κατά τη σύσκεψη τέθηκαν πολλά θέματα, κατατέθηκαν απόψεις και λύθηκαν πολλές απορίες και ανησυχίες. «Εξηγήθηκε η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης, ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας», ανέφερε. Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, σημείωσε ότι σε μελέτες και στην πράξη έχει φανεί ότι τα συγκεκριμένα τεστ βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό κάποιου που είναι θετικός, ο οποίος θα απομονωθεί και άρα δεν θα έχει προλάβει να μεταδώσει.«Εφαρμόζεται πάνω από ένα χρόνο στους οίκους ευγηρίας και έχει βοηθήσει πάρα πολύ», επεσήμανε.

Παραμένουν οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για την εφαρμογή του TEST to STAY ακόμη και μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς και τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο γγ της ΟΕΛΜΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι δεν ικανοποίησαν οι απαντήσεις και ότι αναμένουν διευκρινήσεις. Επισήμανε ότι πρόκειται περί χαλάρωσης των μέτρων ασφάλειας μόνο για τα σχολεία και πως αίρεται η υποχρέωση αυτοπεριορισμού μόνο για το χώρο και το χρόνο του σχολείου.

Παραμένουν αδιευκρίνιστες οι αντιφάσεις που προκαλεί η απόφαση για το μέτρο του TEST to STAY, ανέφερε από την πλευρά του και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Απόστολος Σκουρουπάτης. Είναι ένα πείραμα που εφαρμόζεται στα σχολεία και εάν πετύχει θα εφαρμοστεί ευρύτερα στην κοινωνία, είπε.

Τόνισε πως το μέτρο για να λειτουργήσει θα έπρεπε να ληφθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα όπως γίνεται σε άλλες χώρες.
Επισήμανε ακόμη ότι κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα νηπιαγωγεία καθώς εκεί δεν λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα.
Και οι δυο τόνισαν ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πάρουν από κοινού αποφάσεις για τον χειρισμό της κατάστασης, αναμένοντας περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου ανέφερε ότι υποβλήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το μέτρο.
Διερωτήθηκε τι θα γίνει με τους μαθητές που κυκλοφορούν με τα λεωφορεία εφόσον είναι επαφές. Σημείωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος κοινωνικού αποκλεισμού και στοχοποίησης των ίδιων των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά που θα είναι επαφές. Πρόσθεσε ακόμη ότι ίσως το μέτρο λειτουργήσει και αρνητικά και για τους αντικαταστάτες.

Στα συλλογικά όργανα το ενδεχόμενο αντίδρασης

Το θέμα θα τεθεί από ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ στα συλλογικά τους όργανα, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη. Η Γραμματεία της ΠΟΕΔ θα το δει σήμερα και αργότερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ και η ΟΛΤΕΚ θα το συζητήσει σε συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.