Δεν αλλάζει και πολύ η στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό

Την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί μια πιο συνεπής πολιτική εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κυπριακό και στα θέματα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζει η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσινγκτον, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. Την ίδια στιγμή ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας εκτιμά ότι το Κυπριακό δεν αναμένεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και πως δεν αναμένεται ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα παίξει καταλυτικό ρόλο προς την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κα Μαρκουλλή είπε πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωρίζει το Κυπριακό πολύ καλά από την 40ετή σχεδόν θητεία του στη Γερουσία, αλλά και τις δύο θητείες του ως αντιπρόεδρος. “Είναι ίσως ο μόνος Πρόεδρος των ΗΠΑ με τόσο βαθιές γνώσεις και εμπειρίες στην εξωτερική πολιτική. Όλο δε το επιτελείο που έχει διορίσει για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας είναι έμπειροι αξιωματούχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων καλοί γνώστες του Κυπριακού και των ευρύτερων θεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου”, σημείωσε η κα Μαρκουλλή.

Επεσήμανε πως “ένα πρώτο δείγμα της αντιμετώπισης της Τουρκίας ήταν και η πρώτη μέρα ακρόασης του Άντονι Μπλίνκεν ενώπιον της Γερουσίας για την επιβεβαίωση διορισμού του στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Όμως, η στάση των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί και από τη δική μας συμπεριφορά και τα μηνύματα που θα σταλούν. Η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί πάγια θέση των ΗΠΑ και πρέπει να ζητήσουμε με πειστικότητα τη στήριξή τους για ανατροπή των διχοτομικών σχεδιασμών της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας”, ανέφερε η κα Μαρκουλλή.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιάρρας αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος “ενδέχεται να ενθαρρύνει ή ακόμα και να σπρώξει προς περισσότερο διάλογο, αλλά όχι να καθορίσει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και τις πρόσφατες συζητήσεις για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού”.

Ο κ. Τζιάρρας επεσήμανε πως για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και ιδιαίτερα στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός δρων τον οποίο οι ΗΠΑ θα θελήσουν να διατηρήσουν κοντά τους, όχι όμως με κάθε κόστος.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.