Νοσοκοκομεία: Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων – Καθησυχάζει ο ΟΚΥπΥ

Εξωστρέφεια από πλευράς Οργανισμού υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος Μ. Παναγίδης - Δεν ανησυχεί για τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων ο ΟΚΥπΥ

Ούτε ιδιωτικοποιούνται, ούτε τίθεται θέμα βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΟΚΥπΥ Μάριος Παναγίδης.
Σε διάσκεψη Τύπου με αφορμή τον ένα χρόνο λειτουργίας του ΟΚΥπΥ, ο κ. Παναγίδης ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων δεδομένων και των προβλημάτων που αναδεικνύονται απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

«Τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεχίζουν να υπάρχουν, άλλωστε έχουν να επιτελέσουν και κοινωνικό ρόλο», είπε προσθέτοντας πως και αποδοτικά βρίσκονται κοντά στους στόχους τους. Επίσης ο κ. Παναγίδης σημείωσε πως πλέον θα υπάρξει μια εξωστρέφεια από πλευράς Οργανισμού ώστε να φανούν και τα όσα θετικά λειτουργούν και γίνονται και είναι πολλά, όπως ανέφερε. Ο κ. Παναγίδης είπε ακόμη πως ο ΟΚΥπΥ θα διασφαλίσει και τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υγείας όπου αυτές δεν προσφέρονται στο πλαίσιο ΓεΣΥ ή δεν είναι οικονομικά βιώσιμες.

Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στις απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές, καθώς επίσης και υπηρεσίες σε ειδικές ομάδες, όπως είναι οι πολιτικοί πρόσφυγες, οι ασθενείς στις φυλακές κ.ά. Σε ό,τι αφορά τη β ‘φάση του ΓεΣΥ, ο κ. Παναγίδης ανάφερε πως αναμένεται δυνητικά να ενταχθούν σημαντικά περισσότεροι ειδικοί ιατροί στο ΓεΣΥ, να εξισορροπήσει η αγορά καθώς και οι αμοιβές των ειδικών ιατρών.

Σε σχέση με την παροχή κινήτρων για τους ειδικούς ιατρούς το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς γιατρών, ο κ. Παναγίδης σημείωσε πως για τη διαμόρφωση του σχεδίου αυτού έχουν ληφθεί υπόψη οι αμοιβές των ειδικών ιατρών στον ιδιωτικό τομέα, όπου αυτές αναμένεται να εξισορροπηθούν σύμφωνα και με στοιχεία που έχουν ληφθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). «Παράλληλα, επιθυμώ να τονίσω ότι για την παροχή των κινήτρων αυτών, λήφθηκαν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και ο προϋπολογισμός του Οργανισμού, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητά του και με γνώμονα τη χρηστή διοίκηση και την προστασία του φορολογούμενου πολίτη. Επιθυμώ να τονίσω επίσης, ότι το σχέδιο αυτό είναι ενδιάμεσο και θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή της β’ φάσης του ΓεΣΥ, ώστε να ληφθούν υπόψη και κίνητρα για τους ειδικούς ιατρούς που έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα π.χ. οι χειρουργικές ειδικότητες».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κυριάκος Γεωργίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό συνολικά έχουν προσφερθεί και είναι σε ισχύ 253 συμβόλαια από τα οποία τα 76 αφορούν ιατρούς, ενώ στον προϋπολογισμό του 2020 προβλέπονται ακόμη 140 νέες θέσεις για γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη των Διευθύνσεων και των ιατρών.

Μετά τη στάση εργασίας ετοιμάζουν αντιπροτάσεις

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των μέτρων

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου τα νοσοκομεία οι γιατροί σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και συνεχίζουν τα προβλήματα να ταλανίζουν επαγγελματίες υγείας αλλά και ασθενείς. Η χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας είναι στην ουσία κραυγή αγωνίας, επεσήμανε χθες ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας. «Η ΠΑΣΥΚΙ αποτελείται από γιατρούς μάχιμους, στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι βιώνουν στο πετσί τους τι σημαίνει δημόσιο νοσηλευτήριο και ποιες συνθήκες έχουν διαμορφωθεί πολύ περισσότερο για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε τούτη την τρίωρη στάση εργασίας γιατί γίνεται ένας ατέρμονος διάλογος», συμπλήρωσε. Ο κ. Κούμας σημείωσε πως η πρόταση του ΟΚΥπΥ δεν τους ικανοποιεί, ενώ αυτή δεν μπορεί να αλλάξει έτσι όπως τους είχε αναφερθεί. Αντί κίνητρα, σύμφωνα με τον κ. Κούμα, η πρόταση προσφέρει στην ουσία αντικίνητρα προς τους γιατρούς για να οδηγηθούν προς την έξοδο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλει, να τίθεται σε αμφιβολία η βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τα θέματα των κινήτρων και ιδιαίτερα οικονομικά κίνητρα Όπως αναφέρει, «η ΠΑΣΥΚΙ έχει καταθέσει μια σφαιρική πρόταση από την αρχή. Δεν είναι μόνο θέμα κινήτρων. Είναι να δημιουργήσουμε ένα φυσιολογικό, εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς του δημοσίου, ώστε με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια του ΓεΣΥ, να μη σκέφτονται συνεχώς να φύγουν από το δημόσιο». Επίσης, όπως είπε, «οι γιατροί δεν ζητούν χρυσές αμοιβές όπως κάποιοι προσπαθούν να το παρουσιάσουν. Η βασική παράμετρος που τέθηκε είναι να είναι βιώσιμος ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Με τα δεδομένα που ακούσαμε, ναι πολύ φοβόμαστε ότι πλέον μπαίνει το ερώτημα κατά πόσο θα είναι βιώσιμος», συμπλήρωσε. Πάντως η ΠΑΣΥΚΙ είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με τον ΟΚΥπΥ ώστε να βρεθούν λύσεις και να γεφυρωθούν οι διαφορές. Πληροφορίες αναφέρουν πως η συγκεκριμένη πρόταση θα θεωρηθεί ως ενδιάμεση, θα τεθεί χρονοδιάγραμμα με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να τύχει βελτίωσης.

Εξάλλου και ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει πως η πρόταση δεν είναι ικανοποιητική. «Ως εκ τούτου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κλάδου αποφάσισε όπως σε συνεδρία του τις προσεχείς μέρες, μελετήσει αναλυτικά και με σοβαρότητα τις πρόνοιες της πρότασης, με στόχο τη διαμόρφωση συγκεκριμένης αντιπρότασης επί όλων των σημείων που χρήζουν βελτίωσης. Η αντιπρότασή μας θα κατατεθεί επίσημα μέσω της Ad-hoc επιτροπής στον ΟΚΥπΥ, από τον οποίο και θα αναμένουμε άμεσα απάντηση προς ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των ιατρών των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Σε περίπτωση μη κατάληξης σε συμφωνία ή σε περίπτωση διαπίστωσης κωλυσιεργίας εκ μέρους του Οργανισμού, ο Κλάδος σε συνεργασία με την Οργάνωσή μας, θα είναι αναγκασμένος να αντιδράσει δυναμικά και να λάβει τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία».

Ελένη Κωνσταντίνου