Δεν ανταποκρίνονται τα Η.Ε. προς το ελληνικό ΥΠΕΞ για τις τουρκικές προκλήσεις

Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής οποιαδήποτε ανταπόκριση από τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στις επιστολές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις τουρκικές προκλήσεις που κορυφώθηκαν με την υπογραφή μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκο Παναγιώτου.

Το ελληνικό Υπουργείο απέστειλε μια επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ και μια στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στις επιστολές καταγράφονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Αναφέρεται ότι στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δε λαμβάνονται υπόψη τα ελληνικά νησιά καθώς παρουσιάζονται χωρίς θαλάσσιες ζώνες και ΑΟΖ. Τονίζεται δε ότι η συμφωνία είναι άκυρη καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή βουλή ενώ σημειώνεται ότι παραβιάζεται το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, η Αθήνα θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες διαταράσσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά στην επιστολή της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να μη δημοσιευτεί η συμφωνία από το τμήμα ωκεάνιων υποθέσεων του δικαίου της θάλασσας του ΟΗΕ. Οι δυο επιστολές αναμένεται να κυκλοφορήσουν ως επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.