Δεν αποκλείουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι κοινότητες Βασιλικού

Ζητούν συνάντηση με τον ΠτΔ για να εξεταστούν τα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη το 2017

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των 9 κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού προκειμένου να θέσει τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους με τη συσσώρευση ρυπογόνων και επικίνδυνων εργοστασίων στην περιοχή, ενώ δεν αποκλείουν τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Λευτέρης Φωκά, κοινοτάρχης Καλαβασού και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, ανέφερε ότι πρόσφατα η Επιτροπή αποφάσισε όπως «επιδιωχθεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να εξεταστούν τα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το 2017 για τη μεταφορά των ελαστικών. Στόχος είναι η διερεύνηση τι πήγε λάθος και πού, αναφορικά με τις πρόνοιες τις οποίες η Συντονιστική Επιτροπή είχε εισηγηθεί τότε, με απώτερο στόχο την ακύρωση της μεταφοράς στην περιοχή μας των εργοστασίων ασφαλτικού».

Επεσήμανε πως στάλθηκε χθες «εξουσιοδότηση στους δικηγόρους της Συντονιστικής Επιτροπής για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε διερεύνηση στις διάφορες Υπηρεσίες του κράτους των όσων μας απασχολούν. Ακόμα έχουμε μπροστά μας δύο ενδεχόμενα, δηλαδή τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Ο Λευτέρης Φωκά σημείωσε επίσης πως «σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο αίτημα της Συντονιστικής Επιτροπής για συνάντηση μαζί του, τότε θα αποφασίσουμε για συνέχιση των μέτρων, δηλαδή επ’ αόριστον κλείσιμο του Ενεργειακού Κέντρου και πραγματοποίηση πορείας προς το Προεδρικό».

Η Επιτροπή θα παρευρεθεί σήμερα στην συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπου θα καταθέσει τις δικές της θέσεις, εισηγήσεις και απόψεις της για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή Βασιλικού.

Συναντήσεις με υποψήφιους Προέδρους

Εν τω μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή θα έχει συναντήσεις με τους τρεις υποψηφίους για την προεδρία της Δημοκρατίας την ερχόμενη εβδομάδα.

Έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις έντεκα το πρωί, με τον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ικανοποιημένοι από συνάντηση με ΑΗΚ

Επίσης, χθες η Συντονιστική Επιτροπή είχε συνάντηση με στελέχη της ΑΗΚ στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό της Αρχής στο Βασιλικό, κατά την οποία σύμφωνα με τον κ. Φωκά ενημερώθηκαν πως «η ΑΗΚ τερμάτισε τη λειτουργία μιας μηχανής που λειτουργούσε με μαζούτ και στην οποία υπήρχε βλάβη. Ακόμα, η ΑΗΚ κάλεσε τεχνικούς από το εξωτερικό, οι οποίοι προχωρούν σε επιδιόρθωση της συγκεκριμένης μηχανής και αναμένεται να τεθεί ξανά σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα».

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του υπέδειξε ότι «απώτερος στόχος είναι να έρθει στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν το φυσικό αέριο, ούτως ώστε να μειωθούν οι ρύποι κατά 30%».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.